ГідПаски, папушник, панетоне та коломбо: де купувати великодню випічку
Традиційні рецепти, паска PornStar, шоколадні яйця й великодні кошики
Традиційні, веганські, з начинкою, натхненні українським та світовим спадком. Від 150 до 15 000 гривень. Зібрали великий (але не вичерпний) гайд великодньою випічкою від пекарень з усієї України.
Milk Bar
На вибір пропонують три варіанти пасок. Класичну паску з апельсиновими цукатами, в’яленою журавлиною та родзинками вкрили какао-помадкою та прикрасили мигдалевими пластівцями. Паску «Три молока» доповнили вершковим кремом на основі згущеного молока й декорували глазурʼю та кроликом із карамельного шоколаду. Паску Victoria’s Secret прикрасили лимонною глазурʼю, шоколадним кроликом і сублімованою малиною, усередині – полуничний мус на основі білого шоколаду.
Також до Великодня в Milk Bar можна придбати набір яєць із молочного шоколаду з ванільним мусом й маракуєво-манговим мармеладом усередині, імбирні пряники у формі великодніх кроликів й лимонний і фундучний тарти.
Пропонують також великодні кошики, до складу яких входить випічка, десерти й солоні страви. Передзамовлення радять зробити за 72 години до святкування.
ВАРТІСТЬ ПАСОК: від 590 гривень
ДЕ ПРИДБАТИ: на сайті або в закладах Milk Bar
«100 років тому вперед»
У закладі ресторатора Євгена Клопотенка й Інни Поперешнюк шанують традиції – тісто замішують на жовтках, додають сушені червоні ягоди, вимочені в бренді, і насіння кропу для пікантної пряності. Пухку випічку вкривають білою глазурʼю й прикрашають чебрецем і гарбузовим насінням. Кожну паску загортають у натуральну вощину, з якої за бажанням можна буде зробити вдома бджолину свічку – гніт й інструкцію додають до замовлення.
Також у ресторані відвідувачі можуть «підвісити» святкові паски для військових, які потім передадуть їм разом з особистими побажаннями.
Безплатне доставлення «Новою поштою» пропонують для замовлень від 1500 гривень.
Вартість пасок: від 550 гривень
Де придбати: на сайті або в закладі «100 років тому вперед» (вулиця Володимирська, 4)
Bakehouse
До Великодня в пекарні Bakehouse від Goodwine пропонують сім варіантів пасок. У традиційній пасці прагнули зберегти «памʼять про звичаї наших бабусь», тому відмовилися від покриття глазурʼю, натомість прикрасили несолодкий здобний хліб ружами та косами з тіста на заквасці.
Італійський великодній хліб «Коломбо» виготовляють у формі голуба, що символізує мир і добробут. Це пухкий кекс, подібний до панетоне, із додаванням шоколаду й цукатів, посипаний цукром і мигдалевими пластівцями.
Цьогоріч також можна придбати благодійні «Паски Добра»: частину прибутку спрямують у фонд «Таблеточки», що допомагає дітям, які борються з раком.
Вартість пасок: від 385 гривень
Де придбати: у магазинах або мобільному застосунку Goodwine
Раніше ми розпитували співвласника Goodwine про те, як відновлювалася компанія після російського ракетного удару по складу, що завдав збитків на понад 15 мільйонів євро
Vytach bakery
У пекарні «Витач», що в селі Витачів на Київщині, пропонують скуштувати великодній папушник за рецептом, якому понад 200 років.
На сторінці пекарні розповідають, що назва походить від праслов’янського слова «папа», що означає хліб. Раніше папушники готували на Великдень та інші важливі обрядові свята. У Vytach Bakery їх печуть у дровʼяній печі, додаючи борошно з твердих сортів пшениці, жовтки, апельсинову цедру й цукати, родзинки.
До замовлення за окрему плату можна додати подарункову коробку у формі будиночка, у якій зручно зберігати й транспортувати випічку.
Вартість пасок: від 350 гривень, подарункова коробка – 50 гривень
Де придбати: написати в чат Viber за номером +380975575734, вказавши бажану кількість та вагу папушників, відділення «Нової пошти» й дані отримувача. Детальна інформація – на сторінці пекарні в Instagram.
Leilia Bakery
Пекарня-корнер, що працює в кафе «Марія» в районі Солдатської слобідки, пропонує три варіанти пасок до свята. Класичну паску оздобили декором із тіста, усередину для смаку додали апельсинову цедру та пʼянку журавлину. Малинова паска приховує в собі рідку начинку – малиновий конфітюр і вершково-малиновий крем, і прикрашена білою глазурʼю з кислими нотками сушеної малини. Шоколадна варіація десерту містить у собі насичений шоколадний ганаш, шоколадно-вершковий крем і вкрита глазурʼю з молочного шоколаду з додаванням мигдалю.
Замовлення приймають до 2 травня. Отримати паски можна через 48 годин після оформлення замовлення за адресою вулиця Павлівська, 26/41 (кафе «Марія»), з 10:00 до 18:00.
Вартість пасок: від 495 гривень
Де придбати: передзамовити на сайті або забронювати, написавши в особисті повідомлення сторінки пекарні в Instagram.
Читайте наш текст про відкриття кафе «Марія» з корнером Leilia Bakery в районі Солдатської слобідки.
Honey та «Завертайло»
Київська мережа Honey підготувала багато варіантів для святкового столу. Серед випічки можна придбати два види панетоне за авторським рецептом, тісто для яких ферментується впродовж 48 годин, а також два види пасок, оздоблені золотими колосками із шоколаду. Шоколадна паска вкрита темною глазурʼю, до складу тіста додали молочний і чорний шоколад, а також мед. Паска, оздоблена білою глазурʼю, містить апельсинові цукати та родзинки, які попередньо вимочують у темному ромі з ваніллю.
З десертів пропонують різні види шоколадних яєць. Серед них – яйця з молочного шоколаду з фігуркою-сюрпризом всередині, набори з трьох яєць із різними смаками – фундучне праліне, фісташка та чорнослив, а також багатошарові десерти: пекан-ваніль, фісташка-полуниця та чорний кунжут-бергадер.
У пекарні «Завертайло» від власників Honey паски випікають із цілозернового борошна. Пропонують класичний варіант із курагою, білим шоколадом і лимонними цукатами, що вкритий білою глазурʼю та прикрашений стилізованим їстівним колоском, а також паску, створену в колаборації з українським брендом жіночого одягу O.Taje. До випічки додали макову начинку в капсулах із молочного шоколаду, що доповнили ароматною вишнею Амарена. Придбати паску зі спеціальної колаборації можна буде з 25 квітня.
Також доступні до замовлення різні варіанти великодніх кошиків, доповнені спеціально розробленою для колаборації плетеною серветкою від бренда O.Taje, що відтворює традиційні орнаменти писанок.
Вартість пасок: від 790 гривень
Де придбати: на сайті або в закладах Honey та «Завертайло»
Namelaka
Команда кондитерської Namelaka підготувала дві колекції пасок до свята.
Для створення лімітованої колекції у блакитних кольорах надихався традиційними українськими розписами та європейськими вінтажними ярмарками. Класичні паски представили у двох розмірах, до їхнього складу додали апельсинові цукати, родзинки, курагу та журавлину. Найменша паска «Котик-муркотик» – це великодній сирний кекс із родзинками та журавлиною «за бабусиним рецептом». У кондитерській радять не зволікати з купівлею, адже цю колекцію випікають обмеженою партією.
Основну колекцію виготовили в рожево-фісташкових тонах. Традиційні паски також виготовили у двох розмірах, додавши до тіста родзинки, журавлину й апельсинові цукати, просочені ромом. «Паску-мандрівницю» оздобили гніздечком із безе та шоколадними яйцями – її, як запевняють у кондитерській, найбезпечніше замовляти «Новою поштою». Фісташкову паску наповнили рідким фісташковим ганашем, вкрили фісташковою помадкою та дробленими горіхами.
Вартість: від 860 гривень
Де придбати: у застосунку або в закладі Namelaka (вулиця Межигірська, 63)
Bassano
Великоднє меню в закладі доступне для попереднього замовлення з 30 квітня до 5 травня. Пропонують два варіанти пасок – традиційну й шоколадну, до яких додають цедру апельсина й цукати. Крім того, у закладі можна придбати два види панетоне на італійському борошні та заквасці Левіто Мадре – з цукатами або з трьома видами шоколаду.
Також варто звернути увагу на фірмову паску з рикоти. Ця страва не випікається, а пресується у спеціальній формі, що надає їй вигляду пірамідки із символами свята. До солодкого сиру додали волоські горіхи, журавлину й курагу. Зважаючи на спосіб виготовлення, десерт має невеликий термін придатності, тож не радимо замовляти страву сильно заздалегідь.
До того ж у закладі можна придбати святкові шоколадні фігурки, а також великодні бокси й кошики, які зберуть, додавши італійські делікатеси за бажанням клієнта.
Вартість: від 490 гривень
Де придбати: на сайті або за телефоном +380442377991
«Середа»
Родинна кондитерська «Середа» виготовляє веганські десерти й випічку із 2017 року. Цьогоріч пропонують класичні паски з родзинками, цедрою й волоськими горіхами у трьох розмірах. Найменші оздобили кокосовою помадкою й прикрасили різнобарвною посипкою. Середні й великі вкрили веганською білковою глазурʼю, яку додатково карамелізували вогнем.
Вартість: від 190 гривень
Де придбати: на сайті або в закладі (вулиця Нижній Вал, 39)
Cheesecake Family
У кафе-кондитерській Cheesecake Family до Великодня створили спеціальну лімітовану колекцію частувань у колаборації з баром Hram. До неї ввійшли три авторські паски, «натхненням для яких стали знакові коктейлі бару».
За основу для рожевої паски з начинкою Sin #6 взяли однойменний коктейль. Цукати апельсину додають кислинки, а верхівку прикрасили глазурʼю й рожевими безе. Сирну паску PornStar із нотками маракуї й хрумкими кісточками збалансували кремовою начинкою на основі згущеного молока та прикрасили хендмейд-свічкою, залитою в половинку маракуї. Паску Blood & Sand також випікають із сирного тіста з додаванням прянощів, родзинок і цитрусових, а потім просочують готовий десерт ромовим сиропом і вкривають глазур’ю на основі маршмелоу.
Паски з колекції можна придбати окремо або набором із трьох штук. Доповнити замовлення пропонують однойменними коктейлями у пляшках від бару Hram.
Передзамовлення приймають до 1 травня, отримати паски можна буде з 2 до 4 травня у закладах Cheesecake Family та барі Hram або скориставшись курʼєрським доставленням.
Вартість пасок: від 895 гривень
Де придбати: на сайті
Читайте про одне з найбільших відкриттів 2023 року в ресторанному бізнесі у великому інтервʼю з власниками бару Hram.
Kalyna
У кондитерській Kalyna, що працює в Києві з 1995 року, пропонують великий вибір солодощів до свята.
Класичні паски з родзинками й цукатами можна замовити у трьох розмірах із різним декором на вибір. Лаконічні паски з білою або рожевою глазурʼю прикрашають карамелізованими горіхами, цукровими квітами та метеликами ручної роботи. Також можна замовити паски із шоколадними або цукровими тематичними фігурками ручного ліплення, сирні паски без випікання з домашнього мʼякого сиру, панетоне, італійську випічку коломбо й великодні кекси у формі ягняти, традиційні для багатьох країн Європи.
Крім того, у кондитерській виготовляють пряники та печиво у святковому оформленні, а також набори цукерок ручної роботи з начинкою у формі яєць і квітів.
Вартість пасок: від 170 гривень
Де придбати: на сайті
Пиріжкова «Тітка Клара»
У мережі закладів «Тітка Клара» цьогоріч пропонують декілька варіантів великодньої випічки. Класичні паски виготовляють із додаванням родзинок, вʼяленої журавлини й апельсинових смужок. Декорують глазурʼю та прикрашають дробленими фісташками й блискучими цукровими кульками.
Крім того, в асортименті є святкові паски з горіхами та сухофруктами, шоколадні паски, а також папушник, до складу якого входять родзинки, журавлина й цукати, просочені ромом, кеш’ю, мигдаль і сушені фрукти.
Вартість пасок: від 249 гривень
Де придбати: у закладах мережі «Тітка Клара»
Odesa
Ресторан Odesa – це єдиний заклад у Києві, яким уже протягом 40 років безперервно керує одна родина. Цьогоріч присвятили паску бабусі, Розі Іванцовій – першій жінці з їхньої родини, яка працювала в ресторані ще до проголошення незалежності України.
Для створення «того самого» рецепта паски пропрацювали сотні рецептів й використали близько тонни борошна. До тіста на заквасці додають цедру апельсина й цукати, замочені в ромі, і прикрашають верхівку швейцарською меренгою. Крім того, пропонують дитячий варіант паски, прикрашений глазурʼю та пряником, а також шоколадну паску на заквасці із шоколадною пастою всередині.
Щоби не турбуватися про святковий стіл, у закладі також можна замовити набори готових страв на двох, чотирьох або на 6–8 осіб. Замовлення приймають до 3 травня, доставлятимуть паски та великодні кошики 3 та 4 травня.
Вартість пасок: від 800 гривень
Де придбати: на сайті
Spell
Український бренд шоколаду та солодощів цьогоріч уперше випустив колекцію випічки до Великодня. Виготовляють український папушник із додаванням родзинок, цукатів і рому, що випікають на дровах, а також пухкий італійський із шоколадними краплями й мигдалем, вкритий хрумкою цукровою скоринкою.
Із солодощів пропонують набори цукерок у вигляді перепелиних яєць, шоколадних зайченят, великодні сети маршмелоу в шоколадній глазурі, а також подарункові набори власної випічки, цукерок і фірмової карамелі.
Вартість пасок: від 359 гривень
Де придбати: на сайті
Smartass Kitchen & Bar
«Ресторан збалансованих страв» від проєкту Smartass пропонує власну адаптацію традиційної великодньої випічки – Easter Healthy Pie. Паску тут випікають на цілозерновому борошні з додаванням сиру, яєць, вершкового масла, вимоченому в ромі журавлини й горіхів. Верхівку прикрашають меренговою шапочкою, подрібненими фісташками й висушеними пелюстками квітів.
Де придбати: у закладі Smartass Kitchen & Bar (вулиця Жилянська, 41-А)
Раніше ми писали про те, як розвивають мережу спортзалів Smartass під час війни.
Напередодні Великодня, 4 травня, у Києві відбудеться маркет Paska Club, де обʼєднаються кафе «Марія», Leilia Bakery, Mutabor Flower Service, Hey Guide, Bakehouse, Honey, Milk Bar, Spelta та «Сто років тому вперед». На маркеті можна буде придбати святкову випічку, великодні кошики, квіткові композиції, що прикрасять дім до свята, і багато іншого.
Стежте за анонсами на сторінці маркету в Instagram.
Make My Cake
Одеська мережа кондитерських Make My Cake цьогоріч присвятила паски рідним пейзажам: синю з мушлями й хвилями – морю; пісочну з камінцями й замками з піску – узбережжю; зелену з квітами, гілочками й гніздечками – схилам над пляжем.
До тіста додають апельсинові цукати, мигдаль, темні родзинки, журавлину й гарбузове насіння, а завдяки великому вмісту вершкового масла та тривалій ферментації отримують вологу й насичену структуру випічки.
Придбати паски пропонують поодинці або набором із трьох штук. Передзамовлення доступне з 15 квітня до 2 травня включно, отримати його можна буде з 29 квітня до 10 травня у всіх закладах Make My Cake в Одесі.
Вартість: від 595 гривень
Де придбати: на сайті
«Спілка»
Кафе-пекарня «Спілка» у Львові підготувало для гостей декілька варіантів Великодніх пасок. Класичні паски – з цукатами й родзинками, вкриті цукровою пудрою й хрусткими мигдалевими пластівцями, – випікатимуть у двох розмірах.
Фісташкові паски, наповнені шоколадною пастою й посипані дробленими горіхами, анонсували в меншому розмірі. Зробити передзамовлення можна, написавши в особисті повідомлення сторінки пекарні, або безпосередньо в закладі.
Де придбати: на сторінці в Instagram, за номером +380976903533 або в закладі (м. Львів, проспект В'ячеслава Чорновола, 16-Є)
Brooks
Кафе Brooks у Дніпрі відкрило передзамовлення на паски власного виробництва.
До тіста з органічного борошна на заквасці додали апельсинові й абрикосові цукати, родзинки, вимочені в ромі, і прикрасили готовий виріб мигдалевими пластівцями. У команді описують паску трьома словами: «пухка, мʼяка, запашна». Передзамовлення приймають до 1 травня, пропонують доставлення всією Україною.
Вартість: 475 гривень
Де придбати: на сайті
«Сніданішна»
Харківське кафе «Сніданішна» пропонує три варіанти пасок із родзинками й журавлиною до свята. Паску «Берегиня» прикрасили колосками з тіста, «Весняну» оздобили шоколадною фігуркою ручної роботи, а паску «Гніздечко» вкрили ганашем із білого шоколаду й додали на верхівку маленьке пташине гніздечко. Кожна паска доступна до замовлення у двох розмірах.
Великодні замовлення приймають до 1 травня, отримати їх можна буде з 2 до 4 травня в закладі за адресою: м. Харків, проспект Науки, 35. Також надсилають поштою в будь-яке місто України. До того ж у «Сніданішній» пропонують зібрати великодній кошик, додавши до набору продукти та святковий декор із крамниці закладу на власний смак.
Вартість пасок: від 490 гривень
Де придбати: на сайті або в особистих повідомленнях сторінки закладу в Instagram
«Спельта»
У київській пекарні до свята можна придбати декілька видів великодньої випічки. Анонсували злегка солодку «бабусину паску» з насиченим пшенично-вершковим смаком на заквасці левіто мадре, звичну паску з родзинками, вкриту цукровою глазурʼю, а також італійське панетоне у формі голубки з додаванням апельсинових цукатів і шоколаду.
Де придбати: на сайті або в закладі (вулиця Ярославська, 21)