Нове місцеКафе «Липа» від власників «Каштану» біля Золотих воріт
Сніданки, обіди та коктейлі на Липинського
Липа – це новий заклад від команди кафе «Каштан» на вулиці Липинського. Відкриття в тестовому режимі відбулося в листопаді.
Фото: Настя Шумілова для The Village Україна
Концепція
«Липа» – це кафе на вулиці В’ячеслава Липинського неподалік від Золотих воріт, яке запустили власники кафе «Каштан» Олег Камлук, Дмитро Грек і Кирило Богдан, а також Міша Гурін. Заклад відкрили в цокольному приміщенні будівлі, у якій працює готель Globe Runner.
«Це кафе, куди можна прийти і на сніданок, і на обід, а скоро можна буде й на коктейлі. Ми не змінюємо концепцію – як і в «Каштані», тут усе просто і зрозуміло людям», – розповідає співзасновник Камлук. На відміну від кафе на Рейтарській, у «Липи» більше простору кухні, що дозволило збільшити меню та зробити його трохи складнішим у процесах, додають в команді.
Як і у випадку з «Каштаном», спочатку запустили одну залу, другу планують відкрити до кінця року. У другій половині простору працюватиме бар із коктейлями та вином.
Наразі працюють у режимі з 09:00 до 21:00, але після відкриття бару можуть продовжити роботу в п’ятницю та суботу. Крім того, в «Липі» влаштовують кінопокази та лекції. Запитуємо, чи буде в закладі стіл для настільного тенісу, як у «Каштані». «Буде інший стіл, але не тенісний», – відповідають в команді.
Локація
Кафе відкрили на вулиці Липинського між вулицями Франка та Гончара. У команді розповідають, що шукали локацію в центрі Києва, але на певній дистанції від Рейтарської. «Ми вже давно назріли на другий проєкт, хотілося відкрити щось нове. Рейтарська вже дуже насичена закладами, а Липинського – перспективна. Зовсім поряд Золоті ворота і велотрек, водночас тут досить тихо», – розповідає співзасновник Олег Камлук.
Вхід до «Липи» – через центральний вхід до готелю Globe Runner, за сходами вниз і ліворуч. Раніше в цьому приміщенні працював коктейльний бар і галерея It’s Not The Louvr від ресторанної компанії Famille Tres Francais.
Засновники власноруч підготували приміщення, не залучаючи підрядників, із рішеннями щодо дизайну допоміг друг команди Ілля Павлович. Посадкові місця в першій залі розташували за великими комунальним столом і кількома меншими, а більшість місць розмістили на амфітеатрі на бетонних блоках. «Коли я зайшов у це приміщення, одразу подумав про амфітеатр. Тут досить високо розміщені вікна, хотілося наблизитися до них. До того ж так вдалося більш ефективно використати простір», – розповідає Павлович. Додає, що багато людей приходять у заклади попрацювати, тому останній, третій рівень вирішили виділити для гостей із ноутбуками: «Зручно сидіти з лептопом, ніхто не заглядає в екран і видно всю залу».
Поверхні для барної стійки та столів у «Липі» власноруч вилили з бетону. Павлович розповідає, що деталі на стільницях заздалегідь виділяли в опалубці: в такий спосіб, до прикладу, на столах відлили шахові дошки, а на стійці – отвори для обладнання й мийок. Конструкцію бару ще планують допрацювати, додавши мозаїку на фронтальну панель. Над баром – вітраж, який придбали на одному з київських заводів.
Цілісна барна стійка поєднуватиме дві зали кафе, у другій залі на приблизно 50 м² будуть посадкові місця за баром і столами. До наступного сезону планують відкрити літній майданчик на кілька столів.
Кухня
«Якщо в «Каштані» ми обмежені площею і готуємо тільки ранкове меню, то в «Липі» можемо готувати і денні, і вечірні позиції», – розповідає співзасновник Олег Камлук. Меню розробив шеф-кухар Іван Голбан, за концепцію двох закладів відповідає кураторка кухні Вероніка Чабан.
У меню сніданків, до прикладу, фірмові сирники (105 грн) із шоколадом і горіхами під карамельним мусом і солона вівсяна каша (85 грн) із вершково-бататним кремом. Також готують сніданок із двох яєць (175 грн) на вибір: власне яєчня, скрембл чи яйця-пашот, до яких додають салат, сир, авокадо-мус та овочеве вершкове масло.
В обідньому меню водночас пропонують класичну пасту качо-е-пепе (95 грн), бургер зі рваною свининою (155 грн) і гарячий сирний сендвіч (145 грн) із ростбіфом і цибулею конфі.
З меню:
Гранола з грецьким йогуртом, сиропом топінамбура та хурмою – 75 грн
Хешбраун із цибулевою еспумою та яйцем-пашот – 95 грн
Суп із батату на кокосовому молоці та мірпуа з грибів – 85 грн
Курячий бульйон із запеченою молодою картоплею і копченим перепелиним яйцем – 95 грн
Зелений салат із кускусом – 145 грн
Салат із моцарелою, бебі-шпинатом і сливою, запеченою у вині – 125 грн
Ранкова булочка зі скремблом і беконом – 140 грн
Баскський чизкейк – 115 грн
Равлик із заварним кремом – 50 грн
Також пропонують випічку з власної пекарні: наприклад, круасани (50 грн) булочку з корицею й апельсином (50 грн), брауні (55 грн) і квін-аманни із заварним кремом (60 грн). Ще в меню печиво з карамеллю і фундуком (65 грн), «Медовик» (85 грн) і морквяний кекс (50 грн).
До страв готують фільтр-каву та класичні кавові напої на основі еспресо, а також сезонний чай і какао.