Forbes опублікував список «30 до 30. Європа», у якому щороку відзначають лідерів різних сфер віком до 30 років. Цьогоріч до нього увійшли 11 українців.

«Медіа й маркетинг»

У цій категорії відзначили продюсерку й журналістку Василісу Степаненко. Разом із Мстиславом Черновим і Євгеном Малолєткою вона знімала в Маріуполі документальний фільм «20 днів у Маріуполі», який отримав перший в історії України оскар.

Крім того, відзначили засновника компанії Klym&Сo й блогера-мільйонника Макса Клименко. У 2023 році він отримав 1,2 мільйона євро доходу, пише Forbes.

«Соціальні зміни»

До рейтингу ввійшов і засновник компанії для вивчення англійської мови Speaking Club Владислав Перистий.

«Технології»

У цій категорії – співзасновники компанії для юридичних компаній Legal Notes Маргарита Сівакова й Максим Малюк. Також відзначили експертку з кібербезпеки й співзасновницю компанії Hachen Євгенію Брошеван. За прогнозами Forbes, дохід її компанії у 2024 році становитиме 6,5 мільйона доларів.  

Окрім того, до переліку «30 до 30. Європа» ввійшла засновниця компанії відеоаналітики для сектору безпеки Traces AI Вероніка Юрчук. Її компанію оцінюють у 10,8 мільйона доларів.

«Спорт й ігри»

Відзначили й українську спортсменку Ярославу Магучіх. Вона стала чемпіонкою світу зі стрибків з легкої атлетики у 2023 році і є головною претенденткою на участь в Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році, пише Forbes.

Серед інших у цій категорії – засновниця застосунку для пошуку «друзів-геймерів» GameTree Дана Сидоренко

«Фінанси»

Сюди ввійшли співзасновники венчурного фонду Flyer One Ventures Олексій Єрмоленко й Олена Мажуга. Протягом останніх пʼяти років Flyer One Ventures інвестував понад 40 мільйонів доларів, водночас активи фонду становлять 85 мільйонів доларів, пише Forbes. 

Повний список «30 до 30. Європа» можна переглянути за посиланням

   

У 2023 році до списку Forbes 30 Under 30 Europe ввійшли шестеро українців. Серед них – розробники мобільного застосунку Zeely, співзасновник й генеральний директор онлайн-платформи Buki Вадим Синжерецький.

   

У європейський список Forbes 30 Under 30 у 2022-му ввійшли вісім українців, зокрема представники видання The Kyiv Independent і паралімпієць Дмитро Суярко.