Девелопер Alterra Group хоче побудувати в селі Зимна Вода під Львовом «перший в Україні інклюзивний склад», який називають «антонімом сірих радянських промзон».

Над проєктом працює київське архітектурне бюро Aranchii Architects. За словами девелопера, Alterra Group лише поставив бюро «концептуальну рамку», а далі «архітектори будуть вільні у своєму креативі».

Команда бюро має створити кластер складів і шоурумів під назвою Prostir, який обіцяють зробити «інклюзивним, безбар’єрним, людиноцентричним і дружнім до природи». Кластер розташований біля лісу на кільцевій дорозі Львова, за 13 кілометрів від центру міста, і має площу 11 тисяч м².

Яким буде простір і чим там можна буде займатися, крім роботи

Простір зі складами описують як «мінімалістичний, але доволі яскравий». Замість сірого кольору обрали фалун, тобто червоно-цегляний відтінок, яким часто фарбують фасади скандинавських будинків (загалом у просторі хочуть дотримуватися скандинавського стилю).

Згідно з концепцією, клієнти, партнери й працівники хабу зможуть використовувати ліс для прогулянок під час обідньої перерви або пікніку з колегами. «У такий хаб біля лісу буде значно приємніше запросити бізнес-партнерів, ніж у сірий склад-ангар», – коментує девелопер.

Також хаб хочуть зробити комфортним для робітників складів, бо в Україні й світі вони є вразливою категорією населення, адже мають погані умови праці й отримують низьку заробітну плату, кажуть у команді девелопера.

Як забезпечуватимуть інклюзивність

Цей простір уже додали на карту іклюзивності від «Лун. Місто». Вхід у будівлю буде врівень із тротуаром, а на паркінгу передбачать місця для людей з інвалідністю. Крім того, деякі вбиральні адаптують під потреби батьків із дітьми і маломобільних груп населення. Для співробітників-резидентів хабу обіцяють проводити освітні заходи на тему сервісності, інклюзивності суспільства й просторів.

Хто може стати резидентом простору

Хаб може зацікавити компанії, які перебувають у пошуку мультифункціонального простору, бо лоти там підлаштовані під різні бізнес-потреби: склад, офіс, шоурум, тобто бізнес може не витрачати кошти на купівлю або оренду кількох приміщень одразу.

Усього хаб має 38 таких лотів площею від 175 м² до 4500 м², за потреби їх також можна об’єднувати між собою. Лот або кілька можна придбати, орендувати чи купити як інвестицію. Обіцяють дохідність на рівні 9,5% річних у доларах приблизно за десять років.

Загалом девелопер бачить резидентів як «прогресивних і соціально відповідальних підприємців нової формації, які дбають про своїх працівників» або тих, які лише на шляху до цих змін. Заїхати в простір можна буде на початку другого кварталу 2024 року.

Навіщо в Україні зараз такі простори

У команді девелопера підрахували, що на час розпаду СРСР промислові підприємства, які сформували промзони, становили у Львові приблизно 40% території міста, а в Києві – більше третини. Зараз вони здебільшого стоять закинутими або їх віддали під склади. Тому про ці приміщення сформувалося уявлення як про сірі будівлі в непримітному районі, зазвичай холодні й не зручні, що також часом посилює відчуття небезпеки, кажуть в Alterra Group.

Девелопер вважає, що кластер зі складами може стати пілотним проєктом, що дасть поштовх ринку комерційної нерухомості, і наводить приклад з офісами: у 2000-ні роки офісні приміщення часто були сірими, мали лише пару вазонів, столи й стільці, а в сучасних офісах є зони відпочинку, часом навіть капсули для сну й інші елементи комфорту, які дозволяють відчувати працівникам, що робота – їхній другий дім за кількістю проведеного часу.

   

Це не перша співпраця архітекторів з Aranchii Architects і девелопера Alterra Group. Разом вони розробили проєкт київської штаб-квартири компанії Jam, що займається музичними інструментами. Також Alterra Group є партнерами у створенні нового книжкового простору на Хрещатику від співзасновника «Сенсу» Олексія Ерінчака.