Уперше в Україні активісти подали громадський позов проти знищення культурної спадщини, повідомляють у ГО «Музей сучасного мистецтва».

14 позивачів звернулися до Шевченківського районного суду Києва й вимагають заборонити компанії «Нест» (засновник «ТОВ Рейтарське») проводити роботи на Рейтарській, 37, а також зобов’язати власним коштом відновити частину будівлі Київської повітової земської управи. Позивачі посилаються на Загальну декларацію прав людини та Рамкову конвенцію Ради Європи про значення культурної спадщини для суспільства.

Зокрема позивачками в цій справі виступають співзасновниці ГО «Музей сучасного мистецтва» Ольга Балашова і Юлія Гнат. «Протягом кількох місяців ми разом з партнерами шукали нові підходи до забезпечення юридичного захисту пам’яток, що дозволили б вибудувати системне рішення цієї болючої проблеми, невід’ємною частиною якої стали профільні державні інституції та законодавство, що за десятиліття незалежності було суттєво «доопрацьовано» в інтересах забудовників», – коментують вони.

Більшість позовів проти знищення культурної спадщини виникають за зверненнями власників, спадкоємців, авторів пам’яток або прокуратури в інтересах держави, але цей позов подали особи, які діють виключно як носії права на культурну спадщину, зазначають у ГО МСМ. На запит громадських активістів відгукнулася команда юридичної компанії Selepey і Volkovetsky and Partners.

Восени 2023 року команда ГО разом іх активістами пам’яткоохоронного руху «Спадщина», художниками й кураторами створили арт-корнер і провели кілька акцій «Мистецтво проти руйнації», де хотіли привернути увагу до «брутального нехтування девелопером норм законодавства України».

Про дату й час першого слухання в справі обіцяють повідомити окремо. Зараз на комплекс будівель накладений арешт, будівельні роботи там не відбуваються.

   

Компанія «Нест» стверджує, що придбала комплекс будівель, ділянку й затверджений проєкт будівництва в австрійської компанії Uniqa у 2021 році. Ця ділянка є пам’яткою археології національного значення культурний шар «Міста Ярослава 11–13 століть», кажуть активісти.

У травні 2023-го компанія «Нест» почала зносити історичний флігель, розташований у дворі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. «На момент початку демонтажу флігеля в травні 2023 року він не мав жодного охоронного статусу, а проєкт будівництва мав необхідні дозволи й погодження згідно з чинним законодавством», – коментують у «Нест».

«Нест» збирається звести замість будівлі бізнес-центр. Для цього хочуть знести фасадну будівлю пам’ятки й дворовий флігель, залишивши тільки одну стіну, кажуть активісти. Девелопер натомість запевняє, що «проєктом передбачена лише реставрація фасадної будівлі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А, яка не передбачає жодного демонтажу її стін».

У січні 2023 року суд відхилив позов ТОВ «Рейтарське», права на яке належить будівельній компанії «Нест». Забудовник просив скасувати наказ Мінкульту про присвоєння статусу будівлі й виключити відомості про неї з Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

Обкладинка й фото: ГО «Музей сучасного мистецтва»