Петиція про повернення будинку Замкова статусу пам’ятки історії набрала необхідну для розгляду Київрадою кількість підписів, тобто 6000 підписів.

Двоповерховий будинок Замкова розташований на вулиці Франка, 26. Його збудували на замовлення адвоката Окружного суду Київської губернії Семена Замкова в стилі класицизм у 1899 році. У радянський період тут було комунальне житло, а вже в часи незалежності України – комерційні приміщення й архів суду.

Будівля ще донедавна мала статус памʼятки історії, однак її позбавили цього статусу з формальних підстав за інціативи Мінкульту, каже активіст й автор петиції Дмитро Перов, який зареєстрував петицію наприкінці грудня 2023 року. Він спонукає департамент охорони культурної спадщини розглянути облікову документацію на будинок і надати йому статус щойно виявленої памʼятки.

   

На початку грудня 2023 року будівельники зняли з даху будівлі оригінальні перекриття кінця 19 століття, але активісти викликали поліцію й зупинили демонтаж. Правоохоронці склали протокол про адміністративне порушення, оскільки роботи проводили без дозвільної документації. Згодом депутати земельної комісії Київради підтримали передачу ділянки, де розташований історичний будинок Замкова, для будівництва торгово-розважального комплексу. Забудовник почав зводити надбудову й продовжив руйнувати частини історичного будинку Замкова попри відкрите кримінальне провадження прокуратури Києва.

На початку лютого на Дмитра Перова також відкрили кримінальне провадження за нібито перешкоджання незаконній надбудові історичного будинку на вулиці Франка. Крім того, коли Перов намагався не допустити вивезення балок за територію будинку, то один із будівельників ударив його в груди, тож активіст має забій і перелом ребра.