У Львові обрали переможця конкурсу на проєкт меморіального комплексу загиблим українським військовим, який створять на вулиці Мечникова.

Найкращим визнали проєкт команди архітекторів з Хмельницького – Віктора Голубєва й Дмитра Райфшнайдера.

Вони пропонують створити меморіальний сквер, музей і монумент невідомому солдату в передній частині комплексу. Також тут облаштують каплицю й колумбарій – місце для поховання урн із прахом, куди можна буде спуститися сходами чи пандусом.

Серед інших обʼєктів меморіального комплексу – плита з графічними знаками бригад і підрозділів, у яких служили загиблі військові. Тут же буде місце покладання квітів.

Окрім того, намогильні споруди хочуть зробити з білого архітектурного бетону із вкрапленнями натурального каменю террацо. На них додаватимуть фотографії військових, їхні імена й роки життя. А у кінці Марсового поля залишать хрест на честь Української галицької армії й облаштують молитовню.

«Є козацький хрест, є альтернативна версія цього поховання для не християн, є можливість дістатися до будь-якого місця поховання на колісному кріслі. Мабуть, з погляду вирішення самої зони поховань – це найбільш коректний варіант», – коментує головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Утім цей проєкт не є фінальним, обговорення щодо облаштування меморіалу ще тривають, пояснює міський голова Андрій Садовий.

   

Меморіальний комплекс у Львові планували створити на Марсовому полі, що розташоване впритул до Личаківського цвинтаря, ще у 2022 році. За задумом, це мав бути парк-сквер пам’яті й площа для проведення меморіальних заходів. Пізніше Львівська міська рада вирішила, що всіх радянських військових перепоховають з Марсового поля.

У січні 2024 року оголосили архітектурний конкурс на облаштування меморіалу на Личаківському цвинтарі, який має стати памʼяткою архітектури 21 століття.

Переможець архітектурного конкурсу отримує 500 тисяч гривень, друге й третє місця – 300 й 200 тисяч гривень відповідно. 

   

Редакція The Village Україна поспілкувалася з історикинею, активісткою, культурною менеджеркою й керівницею патронатної служби «Азову» про роль військового цвинтаря, меморіалів і різні підходи до збереження пам’яті.

Обкладинка й фото: Львівська міська рада