«Центр організації дорожнього руху» проєктує схеми організації дорожнього руху з урахуванням доступності. Зокрема, планують побудувати девʼять інклюзивних світлофорів у Києві до кінця 2024 року, повідомляє КМДА.

Що планують зробити:

  • Реконструювати чотири світлофори, а на 40 об’єктах встановити пристрої звукового супроводу. Під час реконструкції чи будівництва нових світлофорів на пішохідних переходах хочуть понизити бордюри й облаштовати тактильну плитку для людей із порушенням зору.
  • Також розглядають можливість облаштувати «віденські» зупинки, покриття яких підняте над проїжджою частиною. Із них простіше сідати в громадський транспорт людям з інвалідністю й маломобільним групам населення.
  • «Центр організації дорожнього руху» планує розмісти на світлофорах мнемосхеми, які допомагають орієнтуватись у просторі людям із порушенням зору, відображаючи схему переходу.
  • Також у 2024 році комунальне підприємство планує впровадити новий тип пристроїв звукового сповіщення, які адаптуються під рівень міського шуму.
  • Облаштувати шість регульованих наземних пішохідних переходи, що дублюють підземні.

 

Новий інклюзивний світлофор облаштували на перехресті вулиць Академіка Заболотного й Квітучої, що поблизу мікрорайону Пирогова в Києві. Його побудували на нерегульованому пішохідному переході з інтенсивним рухом транспорту, щоби підвищити рівень безпеки для пішоходів.

   

П’ять наземних переходів, які обіцяли облаштувати у 2023 році, облаштують цьогоріч у Києві. У 2023 році міський голова Віталій Кличко у відповіді на петицію зазначив про облаштування девʼяти наземних переходів, що продублють підземні, упродовж 2023 року. Утім лише два з них реалізували.