Київ знову не ввійшов до категорії «прозорих» міст України, ідеться в дослідженні Transparency International Ukraine. Він, як і минулого року, залишається серед міст зі статусом «частково прозорих».

У межах програми «Transparent cities / Прозорі міста» з початку повномасштабного вторгнення міста отримують статуси «прозорого», «частково прозорого» чи «непрозорого». Загалом у дослідженні аналізують показники 70 міст, утім тепер оцінили ще 10 прифронтових муніципалітетів.

Оцінювання проводять за 50 індикаторами, які стосуються організації роботи міських рад, публікації інформації на офіційних ресурсах, доступу до даних щодо земельних і житлових питань, комунального майна, соціальної сфери. Цього разу також врахували інформацію про сфери міського самоврядування.

Рейтинг міст

Загальний рівень прозорості міст виріс і становить 42,3%, як порівняти із даними 2022 року, коли становив 37,5%

Зокрема, «великий стрибок» зробив Дрогобич, який із «непрозорого» у 2022 році став «прозорим». Схожий прогрес показав й Івано-Франківськ, який поліпшив свої показники на 31,9%, кажуть автори дослідження. Водночас були й такі, що регресували на 10–15%.

За результатами 2023 року, «Прозорими» визнали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль.

Серед «частково прозорих» – Київ, Вінниця, Житомир, Рівне, Івано-Франківськ, Одеса, Миколаїв тощо. Усього – 23 міста.

До категорії «непрозорих» увійшли 52 міста, серед яких Черкаси, Харків, Суми, Полтава й Запоріжжя.

Попри прогрес, більша частина міст залишається «непрозорою» – 65%, коментують автори дослідження. У 2022 році цей показник становив 81,4%.

Повні результати дослідження можна переглянути за посиланням

   

У 2023 році (за результатати 2022 року) статус «прозорих» мали Дніпро, Львів і Мукачево. Утім українські міста не виконали понад половину обов’язкових законодавчих вимог.