У Києві облаштують шість інклюзивних парків і скверів у 2024 році, пише КМДА.

Спершу будуть реконструювати ті зелені зони, що розташовані поруч із медичними закладами. На всіх етапах до цього залучать фахівців і консультантів Superhumans.

Які парки та сквери облаштують у 2024 році

  • Сквер на розі вулиць Володимира Винниченка й Павлівської в Шевченківському районі, біля Республіканської клінічної лікарні МОЗ України
  • Сквер у провулку Чеховському в Шевченківському районі, біля Інституту травматології та ортопедії НАМН України
  • Сквер на вулиці Федора Максименка, 19, і парк культури та відпочинку «Пуща-Водиця» в Оболонському районі, біля Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни
  • Сквер на вулиці Митрополита Андрея Шептицького, 5, у Дніпровському районі, біля амбулаторії №3
  • Парк біля Центру культури та мистецтв Дніпровського району, поруч із Київською міською клінічною лікарнею №11

У зелених зонах створять тактильні смуги, а на всіх частинах доріжок із нахилом більше 5% встановлять пандуси. Також облаштують широкі тротуари й доріжки (не менше 1,8 метра), щоби там могли пересуватися люди на кріслі колісному, на милицях чи з ходунками, а також із дитячим візком. 

Лавки розташують у спеціальних «кишенях» чи на тротуарах із твердим покриттям (асфальт, ФЕМ тощо). Біля них буде місце принаймні для однієї людини на кріслі колісному або для дитячого візка, кажуть у КМДА. Окрім того, встановлять ліхтарі з розсіяним світлом.

Серед іншого – обиратимуть безпечні й екологічні вуличні меблі, ігрове обладнання й спортивне знаряддя. Ігрові майданчики обладнають ударопоглинальним покриттям.

Також на основних перехрестях доріжок встановлять навігаційні покажчики. У добре освітлених зонах розмістять план-карти місцевості, де інформацію дублюватимуть з використанням шрифту Брайля.

   

Пандуси в нікуди й кафе, у які треба заносити на руках. Редакція The Village Україна провела краш-тест доступності центра Києва з ветераном Олександром Тереном і продюсеркою YouTube-шоу «Відвал ніг або All інклюзив» Наталею Гаріповою.

Обкладинка й фото: КМДА