У Києві повернуть оплату за паркування, пише «Київ Цифровий».

З 22 квітня паркування на муніципальних паркінгах буде платним з 08:00 до 22:00. В інший час будніх днів, а також у суботу й неділю паркування залишається безкоштовним.

Водіям радять налаштувати сповіщення про активне паркування в застосунку. Тоді «Київ Цифровий» нагадуватиме про паркування щогодини, а о 22:00 автоматично його завершить, якщо цього не зробить водій.

Користувачі застосунку також можуть запланувати автоматичне завершення паркування, натиснувши на позначку годинника, щойно розпочнуть паркування авто.

За вчасною оплатою слідкуватимуть інспектори з паркування. Під час повітряної тривоги вони не мають права штрафувати водіїв.

   

Це вже не вперше, коли плату за стоянку автомобілів на муніципальних майданчиках скасовують. З літа 2021 року, коли Київ суттєво підняв вартість і став контролювати оплату, це ставалося ще тричі: через суди, через бюрократію й через початок великого вторгнення.

Наприкінці лютого 2024 року КМДА в сервісі «Київ Цифровий» повідомила, що паркування в місті стало «тимчасово безплатним». Це відбулося через судову справу: Шостий апеляційний адмінсуд Києва підтвердив рішення Окружного адмінсуду й визнав незаконним розпорядження КМДА про затвердження тарифів.

Ми поговорили з представниками Антимонопольного комітету, який вважає тарифи завищеними, і компанії «Про мобільність», що допомагала Києву розробляти межі паркувальних зон, а також отримали письмову відповідь від КМДА. Пояснюємо, що не так із формуванням тарифів і чому за паркування однаково треба платити, якщо ми хочемо жити в комфортному місті.