Поліція Києва отримала більше 5 тисяч звернень щодо неявки до ТЦК, повідомили в управлінні превентивної діяльності Головного управління Нацполіції на запит видання NV.

Які повноваження Нацполіції

Відповідно до постанови Кабміну від грудня 2022 року, Нацполіція має повноваження для адміністративного затримання й доставлення до ТЦК призовників, військовозобов’язаних і резервістів, які вчинили адмінправопорушення, за зверненням територіальних центрів комплектування й соціальної підтримки чи органів СБУ.

Ідеться про статті 210 і 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (згідно з останньою, санкції передбачають штраф від десяти до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і від тридцяти до ста мінімумів для посадових осіб, тобто від 170 до 510 гривень та від 510 до 1700 гривень відповідно).

Скільки людей затримала поліція й доставила до ТЦК

Загалом станом на 1 квітня отримали 5387 звернень від територіальних центрів комплектування. За ухилення від проходження військової служби треба встановити місцеперебування й доставити 4955 людей.

Зараз поліція Києва встановила місцеперебування й доставила до ТЦК для складання адмінпротоколів майже третину з цих людей – 1416, ідеться у відповіді на запит. Чи справді їх притягнули до адміністративної відповідальності, у поліції не повідомляють.

 

Поліціянти не роздаватимуть повістки чоловікам призовного віку особисто, запевняв очільник Нацполіції Іван Вигівський у січні 2024 року. За його словами, вручення повісток і спільні наряди поліціянтів із ТЦК – це додаткове навантаження, на яке поліція не має ресурсу. Водночас новий закон про мобілізацію, що набуде чинності в травні, передбачає посилення участі Нацполіції.

   

На Контрактовій і Поштовій площах посилять заходи з охорони порядку – там у «час масового скупчення людей» патрулюватиме поліція разом із ТЦК. За словами керівника Подільської РДА, це повʼязано з убивством 16-річного підлітка на верхній станції фунікулера, а також «іншими кримінальними подіями» в Подільському районі Києва.