«ЛУН Місто» й Шевченківська районна адміністрація запустили мапу безбарʼєрності району. Це частина загальноукраїнської мапи «Місто без меж».

Так хочуть дослідити й поліпшити рівень фізичної безбарʼєрності району, а також оцифрувати його дані. На мапу додали освітні, медичні  й соціальні заклади, житлові будинки, парки й вулиці. Станом на зараз – 1500 локацій, їх перелік доповнюватимуть.

Серед нових функцій мапи – маркування кольором залежно від рівня доступності простору. Що ближче до зеленого, то більше атрибутів безбарʼєрності має обʼєкт і що ближче до червоного, то їх менше.

Індекс безбарʼєрності є умовним, оскільки всі люди різні й мають свої потреби, але маркування кольором допомагає первинно оцінити рівень доступності, пояснюють у «ЛУН Місто». 

Також на мапі маркують вулиці, щоби визначити, який маршрут є більш безбарʼєрним. Додали й фотографії локацій: можна переглянути, який вигляд, наприклад, має пандус й оцінити його зручність. 

Мапа доступна за посиланням

   

«ЛУН Місто» запустили інтерактивну карту інклюзивності «Місто без меж» у вересні 2023 року. На мапі позначають кафе, супермаркети, заклади освіти, парки, вулиці, перехрестя, громадський транспорт, житлові будинки – місця, де вже створена певна інклюзивна інфраструктура. У березні 2024 року додали й чекліст безбар’єрності закладів.