У консульствах України призупинили видачу документів чоловікам призовного віку, пише голова МЗС Дмитро Кулеба. 

«Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас у країні війна», – пише Кулеба. 

Окрім того, коментує він, обовʼязок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. «Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює й віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але водночас буде отримувати послуги від цієї держави, то так це не працює», – пише голова МЗС.

Кулеба також зазначає, що вчора доручив вжити заходів щодо відновлення «справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні й за кордоном». Невдовзі МЗС має надати відповідне розʼяснення.

   

11 квітня 2024 року Верховна Рада підтримала оновлений законопроєкт про мобілізацію. 16 квітня його підписав президент Володимир Зеленський, а наступного дня законопроєкт опублікували в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України». Він набуде чинності за місяць – 17 травня. 

Ми пояснювали, що передбачає законопроєкт у попередній версії згідно зі скороченою версією, яку опублікував народний депутат Олексій Гончаренко. За його словами, текст законопроєкту не змінився.