Підрядник, який мав будувати метро на Виноградар, поклав державні гроші на депозит і заробив відсотки в сумі понад 139 мільйонів гривень, пише Київська міська прокуратура.

Він використав кошти, які отримав із бюджету міста на будівництво метрополітену від станції «Сирець» до житлового масиву Виноградар, пояснюють у прокуратурі.

Там також зазначають, що ще в жовтні 2021 року звернулися до суду, щоби повернути ці кошти місту. Тоді Господарський суд міста Києва задовольнив позов, утім лише зараз, після повторного розгляду, ухвалив рішення повернути понад 139 мільйонів гривень Київській міській раді. 

   

За договором, будівництво першої черги метро на Виноградар мали завершити до 26 листопада 2021 року. Але генпідрядник «Київметробуд» попросив через суд перенести термін завершення першої черги робіт із листопада 2021 року на травень 2023 року. Він пояснив, що не може виконати роботи через локдауни.

Попри повідомлення про сповільнення робіт, міський голова Віталій Кличко продовжував стверджувати, що принаймні одну станцію відкриють до кінця 2021 року.

На початку січня 2023 року КП «Київський метрополітен» замовив корегування проєкту будівництва метро на Виноградар за 70 мільйонів гривень. А в грудні розірвав договір із «Київметробудом».