Перше «смарт-перехрестя» Пасічна – Пирогівка облаштували в Сихівському районі Львова, повідомляє «Львівавтодор».

Цей режим регулювання дозволяє зменшити до мінімуму неефективне використання зеленого сигналу світлофора, кажуть у «Львівавтодорі». Для цього встановили сучасний дорожній контролер і відеодетектори.

Що таке «смарт-перехрестя»

Інтелектуальна система в дорожньому контролері, яка за допомогою транспортних детекторів збирає інформацію про дорожній рух на кожній смузі на перехресті, аналізує інтенсивність, дистанцію між автомобілями, затримки в русі.

На основі цих параметрів система щохвилини розраховує пропозицію зеленого сигналу для відповідного напрямку. Система здатна автоматично підбирати тривалості фаз і тривалості світлофорних циклів.

За жорсткого режиму регулювання на цьому світлофорі були встановлені фіксовані тривалості сигналів для кожного напрямку руху.

Навіщо потрібні «СМАРТ-ПЕРЕХРЕСТЯ»

У «Львівавтодорі» кажуть, що перед запуском цього режиму провели транспортне мікроскопічне моделювання. Згідно з його результатами, середні черги й затримки на двох проблемних напрямках (лівий поворот із вулиці Пасічна на вулицю Пирогівка й напрямок із вулиці Пирогівка) зменшуються на 85% і 75% відповідно. Тобто «смарт-перехрестя» відкривають альтернативний шлях для автівок, які рухаються на виїзд із міста. Зараз практично всі автівки рухаються по вулиці Зеленій, пояснює директор «Львівавтодору» Микола Власюк.

Скільки це коштує

У коментарі виданню «Твоє місто» Власюк зазначив, що детектори для «смарт-перехресть» зняли з менш інтенсивних ділянок, які використовували для експериментальних досліджень, щоби зекономити кошти. У межах ремонту лише один контролер замінили на новий.

Він додав, що також планують врегулювати роботу світлофорів на вулиці Вулецькій по в’їзду на Зелену й облаштувати ще одне «смарт-перехрестя» на вулиці Зубрівський, де, за словами директора, «транспортний колапс».

 

У Києві у 2024 році облаштували чотири інклюзивні світлофори й обіцяють продовжити їх облаштування в різних районах.

Обкладинка й фото: «Львівавтодор»