Державна інспекція архітектури й містобудування анулювала дозвіл на будівництво 14 житлових комплексів на території Національного авіаційного університету, повідомляє в.о. ректора Ксенія Семенова.

Напередодні відповідне рішення ухвалила Наглядова рада НАУ, а потім Семенова написала заяву до ДІАМ. Дозвіл на будівництво видала ДАБІ в останній день свого існування, перед реформуванням у ДІАМ.

Трохи хронології

У жовтні 2021 Державна інспекція архітектури й містобудування зафіксувала численні порушення в цьому дозволі. «Цей проєкт суперечив будівельним нормам і, найголовніше, жодної вигоди для держави й університету, жодної соціальної інфраструктури там не значилося», – зазначає Семенова.

ДІАМ подала до суду заяву щодо визнання протиправними й скасування містобудівних умов від квітня 2014 року (вони передували видачі дозволу на будівництво ЖК на території НАУ). Суд прийняв заяву до розгляду в липні 2022 року. Утім справу поки не передали в Київський окружний адміністративний суд після ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва.

   

Національний авіаційний університет реорганізували в жовтні 2023 року.  НАУ поділять на два заклади вищої освіти: Державний університет «Київський авіаційний інститут» й Українську державну льотну академію (у Кропивницькому). В уряді розраховують, що ці заклади стануть центрами розвитку авіаційної обороноздатності України й відповідатимуть за розроблення військових інновацій, зокрема безпілотників.

   

На території Національного авіаційного університету в Києві планували збудувати більше десятка багатоповерхівок і паркінг. В останній день перед ліквідацією ДАБІ видала дозвіл на будівництво житлового комплексу на проспекті Космонавта Комарова, 1, на території НАУ. Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ), яку запустили замість ДАБІ, зупинила будівництво на території університету.

   

Колишній депутат від «Партії регіонів» Максим Луцький переміг на виборах ректора НАУ на початку 2021 року. Він також є кумом колишнього міністра освіти Дмитра Табачника, якого підозрюють у держзраді.

У липні 2023 року міністр освіти Оксен Лісовий оголосив догану Луцькому на підставі порушення законодавства про освіту й вимог контракту. Також студенти НАУ написали відкритого листа до президента й прем’єр-міністра, де закликали «зупинити неправомірну діяльність ректора Максима Луцького і його команди». У березні 2024 року в.о ректора стала депутатка Київради Ксенія Семенова.

Обкладинка й фото: Ксенія Семенова