Петиція щодо збереження памʼятки археології національного значення «Китаївське городище» набрала необхідні 6 000 голосів, ідеться на сайті Київради.

Автори петиції пропонують припинити договори оренди ПРАТ «Київська овочева фабрика» на ділянки памʼятки. Термін їх дії спливає 30 липня 2024 року.

Окрім того, просять скасувати право компанії користуватися спірними ділянками городища й повернути всю територію в державну власність, зокрема як розширення Національного природного парку «Голосіївський» у межах урочищ «Китаїв», «Болгарське» й «Самбурки». Тепер петицію має розглянути Київська міська рада. 

   

На території Китаєва є залишки древнього міста, кургани, печери й монастир.  Вони внесені до памʼяток археології. Навколо також є озера й ліс. У 2017 році стало відомо, що на території Китаєва планували створити чотири мікрорайони з багатоповерхівками. 

У 2019 році повідомляли, що межі пам’ятки археології «Китаївське городище» хочуть розширити й перетворити територію Китаєва на археологічний парк. 

   

У вересні 2023 року заступник Генерального прокурора звернувся з позовом до Київради й забудовника ТОВ «Київська овочева фабрика» про усунення перешкод у користуванні памʼяткою археології й земельною ділянкою. 

Серед вимог, зокрема, скасувати права комунальної власності Київради на цю територію й визнання незаконною передачу ділянки забудовнику для будівництва торговельно-розважальних комплексів, офісних центрів і паркінгу в урочищі Китаєво в Голосіївському районі.

16 січня 2024 року суд визнав такі вимоги необґрунтованими. Суддя послалася на відсутність затвердження меж памʼятки археології «Китаївське городище і курганний могильник». Це спростовує твердження заступника прокурора про належність земельної ділянки, переданої в оренду, до памʼятки археології, ідеться в рішенні.

У лютому 2024 року Господарський суд міста Києва передав під забудову «Китаївське городище». Позиція прокуратури полягала в тому, що воно не підлягає відчуженню або передачі іншим, адже є памʼяткою археології. Натомість забудовник ТОВ «Київська овочева фабрика» під час засідання вказав, що «з 2009 року добросовісно користується цими ділянками й лише їм вирішувати, як їх використовувати».

Обкладинка й фото: Дмитро Перов