МЗС України представило ШІ-аватара на імʼя Вікторія Ші, вона озвучуватиме заяви щодо консульських питань для українців за кордоном.

«Моє імʼя символізує нашу головну мету – перемогу України, а прізвище – штучний інтелект, який мене створив», – каже Вікторія Ші в першому відеозверненні.

Цифровий аватар створили на основі реальної людини – української співачки й блогерки Розалі Номбре, яка погодилася стати прототипом для аватара на основі штучного інтелекту. Коментарі Вікторії Ші публікуватимуть на всіх офіційних ресурсах МЗС України, а також передаватимуть журналістам.

Використання цифрової особи – це економія часу й ресурсів МЗС, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. За його словами, це не примха, а вимога воєнного часу, яка дозволяє пришвидшувати процеси в роботі відомства.

У МЗС кажуть, що передбачили кілька рівнів захисту Вікторї Ші від цифрових підроблень. На кожному оригінальному відео буде QR-код із посиланням на текстову версію цього ж коментаря на офіційній сторінці МЗС. Якщо QR-коду немає, то відео – підроблення.

МЗС України втілило проєкт разом із командою ГО Nazovni Tech, а також ГО The Game Changers, з якою раніше працювало над VR-проєктом Living the War, який за допомогою окулярів віртуальної реальності показувало наслідки вторгнення РФ в Україну.

   

19 квітня стало відомо, що всі офіційні заяви МЗС, які стосуються українців за кордоном, озвучуватиме ШІ-аватар. Це потрібно, щоб розвантажити живого речника під час резонансних подій, які вимагають довгих включень. Натомість речник буде й надалі спілкуватися зі ЗМІ у форматі інтерв’ю.

З лютого 2024 року відомство МЗС використовує нейронні мережі для озвучування офіційних звернень на сторінках у соцмережі Х французькою, іспанською, португальською й арабською, додав очільник МЗС Дмитро Кулеба.