Фонд національного добробуту Криму подав до суду щодо позбавлення статусу памʼятки пивоварню Шульца, що на проспекті Голосіївському, 8, ідеться в Єдиному держреєстрі судових рішень. 

«У своїй аргументації позивачі зазначають, що такий статус суттєво обмежує їх права власника обʼєкту», пише активіст Дмитро Перов.

Тут хочуть створити кримськотатарський культурно-освітній центр зі школою й мечеттю, а також культурно-діловий центр із музеєм, конференцзалом, кафе, гуртками та магазинами у національному стилі.

   

Пивоварний завод заснував німець Йоган-Генріх Шульц 1860 року й передав своєму сину Карлу. Сьогодні це одна з найстаріших памʼяток індустріального будівництва в Києві, пояснює активіст Дмитро Перов.

У вересні 2023 року історичні будівлі внесли до обʼєктів культурної спадщини Києва, а майно й ділянка колишнього пивзаводу перебувають на балансі «Фонду національного добробуту Криму». Його засновником є благодійний фонд «Астем фаундейшн». Один зі співзасновників – міністр оборони Рустем Умєров.

У березні 2023 року громадські організації Києва закликали не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца.

У травні департамент охорони культурної спадщини КМДА не надав дозволів на демонтаж будівель і будь-які роботи на території пивоварні Карла Шульца на Деміївці. Крім того, департамент звертався до власника з вимогами зупинити проведення робіт і надати дозвільну документацію.

У жовтні 2023 року історичний комплекс пивоварні Шульца обгородили будівельним парканом. Тоді на паркані не було паспорта обʼєкта чи додаткової інформації.

Обкладинка й фото: Антон Короб, Дмитро Перов