Реставратори відновили історичні двері-віяло у Львові, на вулиці Снопківській, 28, за співфінансуванням мешканців і міста.

Для відновлення витратили близько двох місяців. Тут замінили пошкоджену деревину, встановили нове скло й ручки, подібні до оригінальних. «Ці соснові двері-віяло відчиняються у дві сторони, тому дверні полотна були пошкоджені, а деякі елементи – втрачені», – пояснює реставратор Василь Гришканич.

Роботи проводили в межах міської програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках: 30% від вартості робіт оплатили мешканці, а 70% – місцева влада. Загальна сума становила 45 тисяч гривень.

Раніше в цьому будинку відновили також зовнішні вхідні двері, а минулоріч в історичній частині міста у співпраці з мешканцями відреставрували загалом 24 брами й девʼять вікон.

Новий набір заявок для участі в програмі почнуть у вересні 2024 року. Як долучитися, читайте за посиланням

   

У Льові також діє програма співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури Львова, яку відновили у 2023 році. Програму виконує «Бюро спадщини», яке також займається реставрацією брам і вікон в історичних будинках і заміною металопластикових вікон на дерев’яні.

   

У квітні 2022 року Київрада заборонила встановлювати кондиціонери, робити прибудови, змінювати форму чи навіть колір балконів і вікон на памʼятках архітектури в центральному ареалі Києва. 

Обкладинка й фото: Львівська міська рада