«Марш Жінок» запускає гарячу лінію психологічної підтримки для військовослужбовиць. 

На гарячій лінії служби працюють девʼять психологинь. Вони мають відповідну освіту й пройшли навчання з військової психології, пояснюють в організації.

Тут допомагатимуть із запитами щодо відчуття самотності й втрати мотивації, погіршення ментального здоров’я (ПТСР, депресивні, тривожні стани, проблеми зі сном) і суїцидальних думок. Також можна звертатися в разі виникнення будь-якого виду насильства чи булінгу й проблем у спілкуванні з близькими.

Психологині надаватимуть допомогу військовослужбовицям у чаті онлайн, а запити приймають у чат-боті за посиланням. Також є формат безплатних консультацій із можливістю продовження спілкування в інших форматах. 

   

Станом на січень 2024 року в ЗСУ працюють понад 60 тисяч жінок, з яких 45 тисяч є військовослужбовицями.

   

До 2018 року в ЗСУ не було бойових спеціальностей для жінок. До 2019 року жінки не могли вступати до військових ліцеїв. До 2023-го жінки не мали власної форми. Уже протягом п’яти років ветеранки й військовослужбовиці «Жіночого ветеранського руху» адаптують армію до потреб обох статей.

Ми поговорили із засновницею «Жіночого ветеранського руху» Андріаною Арехтою і її заступницею Катериною Приймак про рівність, гранату в бюстгальтері, необхідність доводити, що ти можеш, і шлях воїна.