У Львові знищили мозаїку на одному з корпусів Львівської кераміко-скульптурної фабрики.

Забудовник зніс один із корпусів Львівської кераміко-скульптурної фабрики разом з мозаїкою, що була на ньому. «Руйнування монументальної спадщини у Львові стає систематичним. Зокрема, знищується й кераміко-скульптурна фабрика, яка мала би стати культурним осередком», – зазначають активісти.

Також активісти зазначають, що панно на фасаді стадіону спортивного клубу армії («СКА»), яке пошкодили представники Університету безпеки життєдіяльності, досі не повернули місту. Львівська міська рада домовилася з університетом про те, що мозаїку відновлять, однак станом на травень 2024 року роботи не починали проводити.

Активісти закликають Львівську міську раду встановити терміни відновлення мозаїки на СКА й запровадити «справедливі покарання» за нищення творів українських художників.

Крім того, керамічне панно «Збір винограду» на вулиці Погулянка, 26, розташоване на території планової забудови. У 2019 році Львівська міська рада планувала взяти мозаїку під охорону й перенести її до музею «Територія терору», проте відповідних дій не виконали, додають активісти.

 

У січні Львівська міська рада повідомляла, що знищену мозаїку «Інформаційний простір» відновлять за допомогою 3D-сканування. Мозаїка була розташована в приватному приміщенні компанії «Торгпрес». Її мають відновити на другому поверсі будівлі, а збережений малюнок перенесуть на нову стіну за допомогою 3D-сканування. Розпочати викладення самої мозаїки планують улітку.