Українка Оксана Линів стане першою жінкою-диригенткою, яка очолить Болонський муніципальний театр «Комунале» (Teatro Comunale Bologna), повідомляє The Guardian.

Українська диригентка буде головною диригенткою протягом трьох років, починаючи з 22 січня 2022 року.

Оксана Линів була здивована, коли отримала від театру листа з пропозицією працевлаштування. «Я не уявляла, що буду першою диригенткою італійського оперного театру», сказала диригентка.

Також вона наголосила, що під час перебування на посаді намагатиметься зацікавити оперою більше молоді.


Оксана Линів народилася у Бродах в сім’ї музикантів. Навчалася у музичній школі імені Миколи Лисенка у Львові. Своїм першим оркестром диригувала у віці 16 років. Зараз їй 43 роки.

Оксана Линів засновниця та художня керівниця фестивалю LvivMozArt, засновниця й головна диригентка Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU. Вона також стала першою жінкою на посаді головної диригентки опери та філармонійного оркестру у місті Грац (Австрія).

У жовтні 2021 року Муніципальний театр Болоньї повідомив, що Оксана Линів стане його головною диригенткою з січня 2022 року.

Наприкінці липня 2021 року українка Оксана Линів також стала першою жінкою на посаді диригента Байройтського оперного фестивалю в Німеччині. Тоді вона диригувала «Летючим голландцем» Ріхарда Вагнера, а серед глядачів була колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

У грудні 2020 року українка Оксана Линів отримала німецьку нагороду Oper!Awards і стала найкращою диригенткою 2020 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото і обкладинка: Teatro Comunale Bologna