Національну програму підготовки фахівців із реставрації памʼяток культурної спадщини запустили в Україні.

У межах програми хочуть популяризувати професію реставратора, відкрити у ЗВО по всій країні відповідні кафедри й організувати навчання, практику, зокрема за кордоном, пояснюють у Всеукраїнській асоціації охорони культурної спадщини.

Зараз в українських ЗВО немає таких кафедр, а спеціальностям із реставрації виділяють мінімальну кількість навчальних годин, тож у професію приходить небагато спеціалістів, коментує голова ВАОКС Олександр Никоряк.

За його словами, в Україні працює лише невелика група професійних реставраторів і їхніх можливостей не вистачає, щоби покрити всі потреби. Ідеться, зокрема, про відновлення памʼяток, які пошкодила армія РФ під час повномасштабного вторгнення. Зараз це понад 1000 памʼяток на території України, коментує в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Окрім того, додає Никоряк, зусиль лише держави й громадських організацій недостатньо, тому до відновлення культурної спадщини хочуть залучати й бізнес.

Програму запускає Всеукраїнська асоціація охорони культурної спадщини (ВАОКС) за сприяння Міністерства культури й Міжнародної ради з охорони памʼяток та історичних місць.

   

Міністерство культури також презентувало оновлений Державний реєстр нерухомих пам’яток України, який з 10 квітня працює в режимі тестування. 

Серед найважливішого у реєстрі – дані про території памʼяток, охоронні зони й визначені межі памʼяток археології, коментує активіст Дмитро Перов. Окремою категорією тепер також будуть обʼєкти культурної спадщини, тобто цінні з історичного, архітектурного, археологічного погляду об'ʼкти, що поки не є памʼятками, але потребують захисту.

Обкладинка й фото: МКІП, Дмитро Перов