Іще девʼять мозаїк у 2024 році позначили міжнародним охоронним знаком «Блакитний щит» як обʼєкти культурної спадщини у Львові, пише міська рада.

Мозаїки почали позначати таким знаком, щоби комунікувати про їхню цінність і необхідність збереження. Окрім того, власникам будівель чи балансоутримувачам також пояснюють, що вони повинні зберігати ці мозаїки.

Знак «Блакитний щит» отримали вже 54 мозаїки в місті. Здебільшого вони розміщені не в будівлях-памʼятках, але однаково належать до об’єктів культурної спадщини, пояснюють у міськраді.

Водночас на деяких локаціях мозаїчні твори позначатимуть не окремо, а разом із будівлею-пам’яткою. Це, наприклад, мозаїки на фасадах храмів, у житлових будинках на вулицях Стецькій, 4, і Шота Руставелі, 36. А найближчим часом емблемою «Блакитний щит» позначать іще 24 мозаїки, анонсують у міськраді.

   

Міжнародним охоронним знаком «Блакитний щит» їх у місті почали маркувати в листопаді 2023 року. «Блакитний щит» є захисною емблемою Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

   

У лютому 2024 року проєкт рішення, що врегулює збереження мозаїчних панно в Києві, почали розробляти в Києві. У Києві збереглося «кількасот творів монументального мистецтва» 1950–1980 років, стан яких є «вкрай загрозливим» через невідповідне використання, відсутність ремонту й занедбаність будівель, де розміщені мозаїки, коментував депутат Київради Ярослав Федоренко.

Обкладинка й фото: Львівська міська рада