Восьмий фестиваль незалежного короткометражного українського кіно «Бардак» відкриває прийом фільмів на два конкурси: короткого метру й вертикального відео. Його традиційно проведуть у Харкові наприкінці жовтня.

До деяких фестивалів в Україні допускають вертикальні відео, але абсолютно «вертикального конкурсу» поки що не існує, це буде вперше, коментують організатори. «Ми всі щодня дивимося тік-токи, рілзи, шортси українських авторів. І серед них є дуже кінематографічно круті роботи», – пояснює засновник фестивалю й кінокритик Антон Фролов.

Хто може взяти участь у фестивалі

  • Короткометражні фільми, зроблені українцями (українець у команді може займати будь-яку роль)
  • Фільми, які створили протягом останніх двох років 
  • Без обмежень у жанрах: ігрові й документальні, драми, комедії, пародії, мультфільми, рімейки, шведінгі, відеопоезію, експерименти, сторіз, тік-токи
  • Максимальна довжина фільму – до 30 хвилин для конкурсу короткого метра й до 15 хвилин для вертикальних відео 
  • Фільми можуть подавати режисери, продюсери, дистрибʼютори або офіційні представники.
  • Людина, що подає фільм, несе відповідальність за дотримання авторських / суміжних прав і вестиме подальші переговори з організаторами
  • Премʼєрна політика: без обмежень 
  • Фільми українською мовою можна подавати без субтитрів, а фільми іншими мовами повинні мати українські субтитри

Подати заявку можна за посиланням до 9 вересня. Усі автори отримають лист на електронну пошту з результатами відбору до 12 вересня 2024 року.

Раніше критерієм відбору була також відсутність у фільмів державного фінансування. Утім «оскільки через війну Держкіно й так майже не виділяє кошти на створення стрічок, від цієї умови вирішили відмовитися», пояснюють організатори. 

Фільми оцінюватиме журі, до якого ввійдуть творці кіно, критики й представники інших видів візуального мистецтва. Вони обиратимуть кращий на їхню думку фільм, а також дадуть спеціальні позначки від кожного члена. Водночас хто отримає гранпрі фестивалю, визначатимуть глядачі. Призами цього року буде професійна техніка для зйомок.

   

Кінофестиваль «Миколайчук Open» і продакшн Amo Pictures запустили пітчинг для ігрових короткометражних фільмів – найкращий проєкт отримає 2000 доларів на виробництво. Це може бути ігрове кіно будь-якого жанру, але тривалість не має перевищувати 25 хвилин. Дедлайн – 23 травня, а фестиваль проведуть з 15 до 23 червня.

Обкладинка й фото: «Бардак»