У Львові відкрили артпростір «Я Галерея Пентхаус» у квартирі будинку 1910 року, повідомляє «Суспільне».

Артпростір облаштував художник Павло Гудімов у квартирі на найвищому поверсі будівлі. Будинок збудували для власника фабрики, яка була розташована на подвір’ї, – Давіда Векслера.

У квартирі зібрані колекційні меблі й відновлені стіни до першого ремонту, а перша кімната квартири – це вітальня з панорамним склом. Крім того, у «Я Галереї Пентхаус» є зала з каміном, який облаштували з пічки.

Комплект меблів розробив австрійський дизайнер, архітектор, художник, графік, а також засновник журналу Ver Sacrum Йозеф Гофман. Його роботи зможуть побачити відвідувачі в артпросторі. Перша виставка в галереї має назву «Весна священна» (Ver Sacrum), вона присвячена архітектурі й архітекторам.

«У Відні на межі 19–20 століть усього пʼять років виходив журнал Ver sacrum, де працювали одні з найкращих архітекторів, художників, дизайнерів, літераторів, поетів. Власне ми показуємо невелику колекцію, а все об’єднуємо темою весни», –розповідає Гудімов.

Реставрація підʼїзду й приміщення тривала девʼять місяців. Програма галереї буде складатися з колекційних експонатів, а також кураторських екскурсій.

 

У Львові в червні 2023 року відкрили артпростір Ya Gallery Black від куратора культурних проєктів і засновника Ya Gallery Павла Гудімова. Галерея обʼєднує картини, книги, скульптури й інші артобʼєкти чорного кольору, щоби спонукати до розмов про чорний, кажуть у Ya Gallery Black.

Фото: Іванка Дусько