Фестиваль «Київкінофест» проведуть у кінотеатрі «Жовтень» з 23 по 26 травня до Дня Києва.

Цей фестиваль – «кіномандрівка часом і різними куточками міста, від сьогодні й до 1928 року», описують концепцію організатори. У програмі цьогоріч п’ять секцій: ретроспективна програма показів, сучасне кіно, лекторій, виставка картин і ярмарок. А кураторами кінопоказів є «Довженко-Центр».

На відкритті покажуть нову оцифровану копію фільму Михайла Іллєнка «Сьомий маршрут» 1997 року й короткометражну стрічку Надії Парфан «Це побачення».

Також у програмі – фільми «Осяяння» Володимира Денисенка й «Київські фрески» Сергія Параджанова. А закриттям стане допрем’єрний показ фільму Тоні Ноябрьової «Ти мене любиш?» за участю команди.

Окрім того, лекції проведуть кінокритик Сергій Тримбач і журналіст Акім Галімов. Також обіцяють виставку робіт стритарт-художниць сестер Фельдман, ярмарок локальних брендів, а 25 й 26 травня – концерт вінтажної української музики від київських діджеїв.  

Серед іншого – благодійний «Базар-кіноплакатів за донейти», де збиратимуть кошти для кінематографістів, які зараз служать у ЗСУ.

Розклад сеансів фестивалю й інших заходів доступний за посиланням, там також уже можна придбати квитки для перегляду кожної зі стрічок. Партнерами фестивалю є «Довженко-Центр» і культурно-благодійний захід «НЕречизм».

   

Фестиваль «Миколайчук Open» пройде цьогоріч 15–23 червня в Чернівцях. До конкурсу ввійшли 27 коротких метрів, зокрема в жанрі драми, документальні стрічки, експериментальні роботи й фолк-горор, які створили українські режисери й режисерки, продюсери й продюсерки за 2023–2024 роки. Серед них 26 робіт – українські премʼєри.

Також на «Миколайчук Open» триває пітчинг короткометражних проєктів. Подати заявку можливо до 23 травня.