У литовському Центр реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею відреставрують 100 картин Марії Примаченко, повідомляє Мінкульт.

Планують реставрувати картини Марії Примаченко з державної частини Музейного фонду України з фондів комунальної установи «Запорізький обласний художній музей» Запорізької обласної ради.

Центр є основною базою навчання реставраторів художніх цінностей у Литві, зокрема картин та гобеленів. Там проводять майстер-класи, семінари та лекції, пов’язані зі збереженням та доглядом за музейними колекціями.

Зараз на реставрації знаходяться картини з музею Ханенків, також литовські майстри відновлюють український килим з Маріуполя. Загалом реставратори Центру дослідили та відреставрували понад 50 картин та 1000 графічних робіт з українських музеїв, а найближчим часом планують відновити ще 600 робіт.

Крім того, литовські реставратори співпрацюють з центром імені митрополита Андрея Шептицького. Раніше у Центрі реставрації вже пройшли стажування девʼять співробітників Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

 

Марія Примаченко – видатна українська художниця XX століття, яка працювала в жанрі наївного мистецтва. У селі Болотня художниця написала написала більше 800 картин, проводила майстер-класи й приймала гостей.

Частина картин Марії Примаченко згоріла 28 лютого через напад РФ в Іванкові на Київщині. Будівлю музею Іванкова вже внесли в список обʼєктів для відбудови. На відновлення необхідні 25 мільйонів гривень. Ми вже детально розповідали про знищений музей в Іванкові.

   

У варшавському «Музеї над Віслою» відкрили виставку робіт української художниці в жанрі «наївного мистецтва» Марії Примаченко. Виставка «Тигр у саду» триває з 22 березня по 30 червня. Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького відправив до польської столиці 89 робіт. Це добірка картин 1982–1994 років із приватної колекції мистецтвознавця Едуарда Димшиця.

Фото: Мінкульт