Документальний фільм «Поранена земля» (Wounded Land) здобув головний приз журі Most Festival – Wine International Film Festival в Іспанії. Він присвячений українцям-виноробам, які, попри війну, продовжують плекати власну землю. Статуетку забрав український журналіст Роман Заяць, який є автором сценарію, режисером фільму та засновником медіапроєкту «Серцевина». Вручення відбулося символічно 12 листопада – в український День виноградаря та винороба.

«Ця нагорода для всіх, хто працює на землі, хто збирає виноград, минаючи міни та ракети, і наперекір обставинам робить вино, чудове вино. Це нагорода тим виноробам, сомельє, підприємцям, які загинули. І як журналіст скажу, що це, зокрема, нагорода для всіх медійників, які, щоби розказати світу про справжні жахіття війни, також втратили своє життя. Заради нашого майбутнього життя», – сказав Роман на врученні нагороди.

Про що «Поранена земля»

«Поранена земля» розповідає про людей, які не залишили свою землю, продовжують про неї піклуватись, плекають свої лози, попри постійну небезпеку.

«Дехто з героїв фільму пішов воювати, майже всі волонтерять, але всі точно знають, що саме вони захищають: цінність людського життя, приватної власності, родинних традицій», – кажуть у знімальній команді.

Фільм насамперед розрахований на іноземну аудиторію, яка зможе дізнатись про війну не зі стрічки новин, а з особистих історій людей, які тут живуть, працюють, воюють, волонтерять і вірять у майбутнє.

Хто придумав ідею Фільму

Ідею «Пораненої землі» придумала команда медіапроєкту «Серцевина». Уже три з половиною роки вони популяризують якісне українське вино та виноробів. Основні теми проєкту – виноробство, культура споживання, гастрономія, енотуризм, фермерство, крафт, винна івент-індустрія.

Фото – Роман Заяць

Фото – Роман Заяць

Журналісти Серцевини мандрують до виноробних господарств, розвивають спецпроєкт #своєвино, у межах якого розповідають історії локальних винарень і їхніх власників, а також оновлюють інформацію про актуальний стан українських виноробень. Крім того, проєкт розвиває власне онлайн-радіо Mousse Radio, що працює в режимі «наживо».

Хто зафільмував ідею 

Документальний фільм «Поранена земля» є копродукцією трьох країн: США, України та Польщі. У 2021 році в межах медіапроєкту «Серцевина» команда розпочала зйомки документального фільму про культуру виноробства в Україні. Проте у 2022 році, з початком повномасштабної російської агресії, контексти настільки змінилися, що фільм майже повністю перезняли. 

Головним оператором картини виступив Андрій Семенюк, українець, який останні сім років працює в Голлівуді, продюсерами стали Скотт Маршутс і Роман Заяць, режисером монтажу – Артем Турченко, музику написав композитор Артем Бабурін. Постпродакшн фільму зробила польська студія Multilab film Postproduction у Кракові. 

Переглянути «Поранену землю» можна на Amazon Prime й інших стрімінгових сервісах.

Most Wine International Film Festival – єдиний у світі бієнале, де представляють фільми про винну індустрію. Він проходить у листопаді в іспанському містечку Вілафранка в Каталонії. Цьогоріч відбувся 12-q фестиваль, який організатори визнали найуспішнішим і найбільш інтернаціональним. Протягом десяти днів покази відвідали понад п'ять тисяч глядачів. На суд журі представили майже 50 аудіовізуальних робіт різних форматів: від рекламних відео до повного метру. 

   

матеріал підготовлено за підтримки медіапроєкту «Серцевина»