Опера Миколи Леонтовича «На русалчин Великдень», камінгаут у селі після перемоги України та зізнання в любові Києву: зібрали добірку театральних вистав, які варто переглянути в червні.

«На русалчин Великдень»

Нова вистава від Івана Уривського

Автор «Конотопської відьми» та ще кількох вистав, на які неможливо дістати квитки, тепер вирішив поставити драматично-оперний етюд на одну дію. Івана Уривського зацікавив не лише сюжет, але й те, як опера пов’язана з життям її автора, Миколи Леонтовича. Композитор не встиг розширити свій перший великий симфонічний твір, бо зустрів свою смерть у батьківській хаті.

Казковий сюжет склав Борис Грінченко: козак зустрічає русалок напередодні Трійці, і хоч купатися за повір’ями в цей час не можна, наймолодша з русалок не буде заманювати козака у воду, ба більше – урятує його від інших, і все через кохання. Квитків на червень уже немає, але ще є шанс дістати на липень.

 

 

   

Коли: 20 і 21 червня

Де: Національний академічний театр оперети, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

   

«Легенди Києва»

Не лише до Дня Києва

Трохи містики в Зеленому театрі, норманська версія Кия, Щека, Хорива та сестри Либідь, подробиці з біографії автора Будинку з химерами Владислава Городецького: як і у інших виставах Наталки Сиваненко, глядач тільки й встигає стежити за змінами подій і декорацій, що зібрані докупи, схожі на оберемок повітряних кульок (які, до речі, теж там є). Історичні факти про Київ для киян у третьому поколінні й українців без київської прописки динамічно збирала драматургиня Катерина Пенькова. Спецпокази до Дня міста вже відбулися, але офіційна прем’єра буде в червні.

   

КОЛИ:  9 червня

ДЕ: Театр на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

   

«Величне століття. Веселе»

Після перемоги України

Село Веселе після перемоги України, де все ще є корупція, сваволя представників влади й церкви та стигматизація за різними ознаками. Голова села, одружений чоловік і багатодітний батько Толік, заявляє на зборах, що він – гей. Відтоді мешканці села дізнаються все більше старих гріхів і нерозказаних таємниць одне одного. П’єсу ставить Олексій Гладушевський за однойменним твором Сергія Кулибишева. Квитки вже продані, але на початку червня мають з’явитися ще.

   

КОЛИ: 1 і 2 червня

ДЕ: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична 7-А, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

   

«Молочайник»

Вороги будують блокпост біля родинного гнізда

У батьківській хаті на кілька днів збирається родина – хай навіть тому, що треба змінити прописку на столичну. Бабуся, яку тішать лише спогади й нечасті приїзди онуків, висаджує помідори й мріє колись показати їх на міжнародній виставці, допоки цю й інші мрії не руйнує війна. Одна дочка тепер публікує меми в Telegram-каналі, інша – налагоджує виробництво товарів для односельців. А ще з’являється Молочайник – український фантастичний персонаж, який нищить росіян і сіє серед них страх. Він живе на тимчасово окупованій Херсонщині, як і родина в сучасній трагікомедії Оксани Гриценко.

   

КОЛИ: 7 і 8 червня

ДЕ: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

   

«Анархіст»

Поліційна комедія

Не щодня під час допиту з вікон поліції випадають люди – журналістка починає розслідування цієї смерті. Але грати в цю гру хоче ще один персонаж, який «ходить лезом ножа, ніби божевільний», описують у Молодому театрі. Одну з найвідоміших п’єс лауреата Нобелівської премії з літератури Даріо Фо, засновану на реальних подіях, ставить Тарас Криворученко. «Це незвична комедія, що змушує ставити під питання саме розуміння гумору», – додають у Молодому театрі.

   

КОЛИ: 19 та 30 червня

ДЕ: Київський національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

  КВИТКИ: скоро в продажу

   

«Сеанс.13»

Поставити запитання й (не)знайти відповідь

Це історія людини, яка наважилась познайомитись із собою, прийняти та полюбити себе такою, яка є, описують у Театрі Лесі Українки. «Поки ти дихаєш і серце твоє б‘ється, що б не трапилось – це крок до себе, можливість зросту, це – нова любов», – коментують там.

   

КОЛИ: 22 червня

ДЕ: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

  КВИТКИ: скоро в продажу

   

«Монро»

Секс-символ США 50-х років чи просто Норма Джин

Історію Мерилін Монро, здається, знають уже всі. Фільм «Білявка», приміром, отримав торік «Золоту малину». Свою версію Монро покаже театральна формація «Перший план», де грають актори з Києва та Маріуполя. Звісно, буде й про особисте життя кіноакторки. Попереджають, що вистава для глядачів старше 18 років.

 

 

   

КОЛИ: 7 червня

ДЕ: Театр на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

   

«Ти мене чуєш..?»

«Невипадкове порозуміння після випадкової комбінації імен і цифр»

Це вистава за п'єсою Анни Галас «Хроніки евакуйованого тіла і загубленої душі», яка була створена після початку повномасштабної війни у 2022 році й увійшла в короткий список фестивалю нової драматургії Reboot Festival у Лондоні. Режисерка Альона Аль Юсеф зі своєю акторською командою поставила її під час драма-спринту «Жива антологія» в Києві 15–17 грудня 2023 року за випадковим жеребкуванням, а далі продовжила переосмислювати.

 

 

   

КОЛИ: 8 і 9 червня

ДЕ: Театр драматургів, вулиця Сагайдачного, 25-Г, метро «Поштова площа»

   

«Украдене щастя»

Не просто історія нещасливого кохання

Камерна вистава Тетяни Авраменко за Іваном Франком – не про «жіночу неволю», а скоріше про людей, у яких крадуть майбутнє, і про трагічні спроби «повернути все, як було». Важкий не вибір, а його наслідки, але можливо, стане легше, якщо прийняти незворотність.

   

КОЛИ: 1 червня

ДЕ: Київський академічний театр ляльок, вулиця Михайла Грушевського, 1-А, метро «Майдан Незалежності»