
Ресторани української кухні в Києві: 13 закладів з традиційними та сучасними стравами
Кількість ресторанів української кухні у Києві зростає щороку. З’являються нові концепції, що переосмислюють традиційні рецепти, проте продовжують працювати й ресторани, які пропонують перевірені часом страви. Віледж зібрав приклади і сучасних форматів, і місць із багаторічною історією.
«Глек»

Ресторан сучасної київської кухні відкрили влітку 2020 року на Великій Житомирській в історичній будівлі, пам’ятці архітектури 1882 року, яка розташована поруч з Михайлівським та Софіївським соборами. Співвласницею закладу є рестораторка Майя Степова («Думка»).
Шеф-кухарем ресторану є Андрій Северенчук, який працює з традиційними рецептами й переосмислює їх з урахуванням сезонності та локальних продуктів від виробників з Київщини. Концепція доповнюється власною пекарнею, підбіркою українських вин та регулярними гастровечорами.
З меню:
Підкопчений сом з ікряним маслом
280 гривень
Холодник з індичкою
290 гривень
Вареники з бринзою та картоплею
350 гривень
Качана каша з томленим м'ясом та грибами
390 гривень
Велика Житомирська, 6
09:30 - 22:00 (будні), 10:30 - 22:00 (вихідні)
«Балувана Галя»


Власником і засновником бренду «Балувана Галя» є ресторатор Ігор Сухомлин. Його перший заклад відкрився у Чернігові у 2011 році. У Києві зараз працює два заклади – на Мечникова та поблизу станції метро «Олімпійська». Інтер’єр поєднує етнічний стиль народних мазанок з натуральним деревом та стилізованими орнаментами.
Кухню можна описати як «домашню українську, подану у сучасному форматі». Акцент на варениках ручної ліпки, млинцях та стравах з мяса. Нещодавно до оновлення меню долучився шеф Антон Яцук.
З меню:
Шпинатні вареники з куркою та сиром сулугуні
218 гривень
Парові вареники з вишнею
230 гривень
Рибні котлети зі щуки та соусом "хрін"
244 гривні
Домашні сирні пончики з вишневим соусом
174 гривні
Мечникова 16; Антоновича, 50
09:00-22:00
Instagram
«Полтава»


Бістро з українською кухнею зі ставкою на страви Полтавщини біля Арсенальної площі. Заклад відкрили у вересні 2023 року шеф-кухар і популяризатор української кухні Євген Клопотенко та співзасновниця «Нової пошти» Інна Поперешнюк. У інтер’єрі втілили концепцію Полтавщини, яка є батьківщиною співзасновниці – простір доповнили килими ручної роботи, які виготовили майстри з Решетилівки Полтавської області, керамічний посуд з Опішні й вінтажні підсвічники з Полтавщини.
Акцент у меню – на галушках, які готують зокрема й за рецептом мами Інни Поперешнюк. Також у меню виділяють «полтавське м’ясо» (це свинина, яку подають із хлібом власної випічки й соліннями), шпундру й борщ по-кременчуцьки з вишнями і копченою грушею.
З меню:
Голець з дріб'янкою
270 гривень
Галушки з соусом з печених перців та томатів
285 гривень
Качана каша з сирами та грибним копченим медом
295 гривень
Голубці з яловичиною в грибному соусі
345 гривень
Князів Острозьких, 2
10:00-22:00
Instagram
«Галушка»

Ресторан відкрили на Бесарабці взимку 2024 року. Його власниками є подружжя Андрій та Олена Ушакові, які також розвивають аналогічні заклади у Полтаві з 2016 року. У інтер’єрі – рушники з українськими орнаментами, настінні килимки, кераміка ручної роботи. Також для створення картин співпрацюють із місцевими художниками.
Кухня – сучасна українська з акцентом на авторське трактування галушок і вареників, а також включенням регіональних традицій з Одещини та Полтавщини. Восени відбудеться відкриття другого ресторану в Києві у ТРЦ «Республіка».
З меню:
Качана каша з білими грибами
285 гривень
Борщ на качиному бульйоні з вишнею
225 гривень
Галушки з печінкою та беконом
190 гривень
Котлети зі щуки та пюре з печеної картоплі під сирним соусом
390 гривень
Бесарабська площа, 5
10:00-22:00
Instagram
«Канапа»


Ресторан відкрили на Андріївському узвозі в 2013 році ресторатор Дмитро Борисов разом із музикантом Олегом Скрипкою у концепції «сучасного салонного закладу української кухні». Наразі передав на заклад, який є частиною бренду GastroFamily, належать Олені Борисовій.
Кухню визначають як «нову українську». У меню поєднані історичні рецепти з регіональних традицій з сучасними техніками приготування із використанням сезонних локальних продуктів. Зокрема представлені фермерські сири, морепродукти, вина від українських виноробів.
З меню:
Вареники з судаком та копченим салом та кав'яром оселедця
269 гривень
Кров'янка з цибулею у трьох станах
279 гривень
Качка з моркв’яним пюре та вишневим соусом
498 гривень
Форель томлена в сметані з молодою картоплею
489 гривень
Андріївський узвіз, 19
11:00-22:00 (понеділок–четвер), 11:00-23:00 (п'ятниця–неділя)
Instagram
«100 років тому вперед»


Ресторан відкрили в березні 2019 року, його співвласниками стали шеф-кухар Євген Клопотенко та бізнесвумен Інна Поперешнюк. За інтер’єр двоповерхового приміщення відповідала команда архітектора Слави Балбека Balbek Bureau.
Клопотенко також виступає як шеф-кухар закладу й сформував його концепцію: сучасна українська кухня, яка використовує лише українські продукти. У меню є сет-позиція від шефа, сніданки, три види супів, страви з печі та ферментовані продукти власного приготування.
З меню:
Борщ із печі, зі сливовим лекваром
285 гривень
Ребра із печі в соусі з квасу та материнки, відомі як «Верещака»
545 гривень
Галушки з м`ясом та вишнями
375 гривень
Качана каша, гриби, яблука і бринза
355 гривень
Володимирська, 4
10:00-22:00
Instagram
«Остання Барикада»


Це мистецько-гастрономічний простір, розташований на Майдані Незалежності, поряд з Лядськими воротами. Заклад був відкритий у 2016 році під керівництвом Дмитра Борисова. Інтер'єр ресторану виконаний у стилістиці, що нагадує інтелігентські квартири кінця XIX століття, з елементами, що символізують боротьбу за свободу.
Меню ресторану складається переважно з традиційних страв української кухні. Зокрема пропонують сири та м’ясо від краньких крафтових виробників. Також «Остання Барикада» виконує роль культурного майданчика, де проводяться музичні концерти, літературні вечори та виставки.
З меню:
Банош з беконом та закарпатським сиром будз
269 гривень
Білий амур з томатною сальсою
309 гривень
Картопляні палюшки з грибним соусом та шкварками
209 гривень
Креплики з м'ясом козеня
199 гривень
Майдан Незалежності, 1
11:00-22:00
Instagram
«Стрічка»

Ресторани у форматі сучасної української кухні відкривають Ігор Постоєнко й Вісам Ахмед, які раніше вже запускали Satori, UnderWu та Macarena. Перша «Стрічка» відкрилася на Берестейському проспекті у 2024 році. Другий ресторан почав роботу у серпні 2025 року в яблуневому саду на території ВДНГ. За дизайн інтерʼєру обох ресторанів відповідала команда AIIX studio, особливість – настінні мозаїчні композиції від митця Євгена Литвиненка й команди Matt&Glossy з Нікополя.
За меню відповідає шеф-кухар Віталій Мітун. Ресторан спеціалізується на сучасній українській кухні, переосмислюючи традиційні страви та додаючи до них авторські елементи. В закладі на ВДНГ роблять акцент на травах з вогню.
З меню:
Січена яловичина з копченою качкою
365 гривень
Вершкова рибна юшка
215 гривень
Солодкі вареники з сиром та вишневою глазур'ю
240 гривень
Січеник з гречотто
310 гривень
проспект Берестейський, 53; проспект Академіка Глушкова, 1
10:00-22:00
Instagram
«Товста качка»


Ресторан сучасної української кухні заснований президентом Асоціації шеф-кухарів України Ігорем Брагіним. Перший заклад відкрили на Прорізній в січні 2023 року, другий почав роботу влітку 2024 року на Оболоні. Акцент зробили на підтримці українських виноробів та сироварів. Традиційні рецепти переплітаються з авторськими інтерпретаціями, використовують новітні кулінарні технології. Фірмові позиції – з качки та класична кухня, подані в новому ракурсі.
З меню:
Судак по-київськи з лисичками
456 гривень
Дерун з яловичим язиком та грибною підливкою
294 гривні
Борщ з чорною смородиною, квасолею та свинними ребрами
238 гривень
Качина печеня з печерицями
256 гривень
Прорізна, 15А; проспект Івасюка, 14Г
11:00-22:00
Instagram
«Хуторець на Дніпрі»


Ресторан відкрився у 1998 році на Подолі й належить до ресторанної мережі La Famiglia, яку заснували у 2012 році. Зараз La Famiglia складається з понад 10 ресторанів, Kyiv Food Market та агенції з виїзного обслуговування La Famiglia Catering.
На другому поверсі закладу є горілчаний бар із колекцією з приблизно 100 видів горілки з усіх регіонів України.
В ресторані готують українську кухню з авторськими інтерпретаціями. У меню представлені червоний та зелений борщ, сім видів сала та стільки ж видів вареників, що ліпляться вручну щодня. Постійно оновлюють меню від шефа з сезонними стравми.
З меню:
Корейка зі свинини з почеревиною та лисичками
695 гривень
Закарпатська форель з маринованим фенхелем
445 гривень
Домашні голубці з копченим м'ясом
495 гривень
Вареники з окунем, ікрою форелі та мусом з цвітної капусти
495 гривень
Набережно-Хрещатицька, 10А
11:00-23:00
Instagram
«Чари»


Ресторан перезапустили восени 2023 року на Ярославому Валу в приміщенні, де раніше працювала бістрономія Chang. Замість азіатської бістрономії обрали новий формат, який описують як «сучасний український ресторан». У меню сучасні інтерпретації традиційних страв української кухні.
З меню:
Фарширований короп з карамелізованими овочами
295 гривень
Вареники з м'ясом та сметаною з чилі пластівцями
325 гривень
Котлетки з фермерського кролика та трюфельне пюре
525 гривень
Міні-чібереки з ягням
210 гривень
Ярославів Вал, 23А
12:00-23:00
Instagram
Prynada Ukrainian cafe


Сучасний ресторан української кухні на Оболоні належить мережі Fiji Group, співвласниці якої рестораторки Олена Журба та Олена Басецька. Інтер'єр ресторану поєднує елементи традиційного українського стилю з сучасними дизайнерськими рішеннями.
За меню відповідає шефиня Санелла Бабовіч. Пропонує сучасні страви української кухні, серед яких вареники з різноманітними начинками, борщ, деруни, банош, а також авторські страви, такі як драники з ікрою веслоноса та оладки з лососем. У сезонному меню можна знайти окрошку на айрані з куркою або креветками, а також карбонару по-українськи» з качаної каші з беконом.
З меню:
Вареники з сомом та соусом з соняшникового насіння
325 гривень
Деруни з ікрою веслоноса
245 гривень
Гречані бейбі голубчики
355 гривень
Карпачо із сала та соусом юдзу
225 гривень
проспект Володимира Івасюка, 24
12:00-22:30
Instagram
SHO


Двоповерховий заклад площею у 1200 м² на вулиці Мечникова відкрили у квітні 2018 року. Наразі заклад належить Володимиру Володарському (The Cake, The Burger, Samna, Samna Marbella). Заклад позиціонує себе як найбільший в Україні ресторан сучасної української кухні, який має на меті «представити українські традиції без зайвої «шароварщини», у новій сучасній інтерпретації».
Меню ресторану включає традиційні українські страви, такі як вареники, борщ, деруни та голубці, але подані з авторським підходом. Також в асортименті є страви, які демонструють регіональні особливості, наприклад, банош.
З меню:
Дунайка з картоплею
360 гривень
Холодець з індички та півня
280 гривень
Деруни з кав'яром щуки
610 гривень
Грибна юшка з карпатських білих грибів
295 гривень
Мечникова, 18
10:00-22:00
Instagram