Кількість ресторанів української кухні у Києві зростає щороку. З’являються нові концепції, що переосмислюють традиційні рецепти, проте продовжують працювати й ресторани, які пропонують перевірені часом страви. Віледж зібрав приклади і сучасних форматів, і місць із багаторічною історією.

«Глек»

Ресторан сучасної київської кухні відкрили влітку 2020 року на Великій Житомирській в історичній будівлі, пам’ятці архітектури 1882 року, яка розташована поруч з Михайлівським та Софіївським соборами. Співвласницею закладу є рестораторка Майя Степова («Думка»).

Шеф-кухарем ресторану є Андрій Северенчук, який працює з традиційними рецептами й переосмислює їх з урахуванням сезонності та локальних продуктів від виробників з Київщини. Концепція доповнюється власною пекарнею, підбіркою українських вин та регулярними гастровечорами.

З меню:

Підкопчений сом з ікряним маслом

280 гривень

Холодник з індичкою

290 гривень

Вареники з бринзою та картоплею

350 гривень

Качана каша з томленим м'ясом та грибами

390 гривень

 Велика Житомирська, 6  09:30 - 22:00 (будні), 10:30 - 22:00 (вихідні) 

 Instagram

«Балувана Галя»

Власником і засновником бренду «Балувана Галя» є ресторатор Ігор Сухомлин. Його перший заклад відкрився у Чернігові у 2011 році. У Києві зараз працює два заклади – на Мечникова та поблизу станції метро «Олімпійська». Інтер’єр поєднує етнічний стиль народних мазанок з натуральним деревом та стилізованими орнаментами. 

Кухню можна описати як «домашню українську, подану у сучасному форматі». Акцент на варениках ручної ліпки, млинцях та стравах з мяса. Нещодавно до оновлення меню долучився шеф Антон Яцук.

З меню: 

Шпинатні вареники з куркою та сиром сулугуні 

218 гривень 

Парові вареники з вишнею

230 гривень

Рибні котлети зі щуки та соусом "хрін"

244 гривні

Домашні сирні пончики з вишневим соусом

174 гривні

 Мечникова 16; Антоновича, 50   09:00-22:00   Instagram

«Полтава»

Бістро з українською кухнею зі ставкою на страви Полтавщини біля Арсенальної площі. Заклад відкрили у вересні 2023 року шеф-кухар і популяризатор української кухні Євген Клопотенко та співзасновниця «Нової пошти» Інна Поперешнюк. У інтер’єрі втілили концепцію Полтавщини, яка є батьківщиною співзасновниці – простір доповнили килими ручної роботи, які виготовили майстри з Решетилівки Полтавської області, керамічний посуд з Опішні й вінтажні підсвічники з Полтавщини.

Акцент у меню – на галушках, які готують зокрема й за рецептом мами Інни Поперешнюк.  Також у меню виділяють «полтавське м’ясо» (це свинина, яку подають із хлібом власної випічки й соліннями), шпундру й борщ по-кременчуцьки з вишнями і копченою грушею.

З меню:

Голець з дріб'янкою

270 гривень

Галушки з соусом з печених перців та томатів

285 гривень

Качана каша з сирами та грибним копченим медом

295 гривень

Голубці з яловичиною в грибному соусі

345 гривень

 Князів Острозьких, 2   10:00-22:00   Instagram

«Галушка»

Ресторан відкрили на Бесарабці взимку 2024 року. Його власниками є подружжя Андрій та Олена Ушакові, які також розвивають аналогічні заклади у Полтаві з 2016 року. У інтер’єрі – рушники з українськими орнаментами, настінні килимки, кераміка ручної роботи. Також для створення картин співпрацюють із місцевими художниками.

Кухня – сучасна українська з акцентом на авторське трактування галушок і вареників, а також включенням регіональних традицій з Одещини та Полтавщини. Восени відбудеться відкриття другого ресторану в Києві у ТРЦ «Республіка». 

З меню:

Качана каша з білими грибами

285 гривень

Борщ на качиному бульйоні з вишнею

225 гривень

Галушки з печінкою та беконом

190 гривень

Котлети зі щуки та пюре з печеної картоплі під сирним соусом

390 гривень

 Бесарабська площа, 5   10:00-22:00   Instagram

«Канапа»

Ресторан відкрили на Андріївському узвозі в 2013 році ресторатор Дмитро Борисов разом із музикантом Олегом Скрипкою у концепції «сучасного салонного закладу української кухні». Наразі передав на заклад, який є частиною бренду GastroFamily, належать Олені Борисовій.

Кухню визначають як «нову українську». У меню поєднані історичні рецепти з регіональних традицій з сучасними техніками приготування із використанням сезонних локальних продуктів. Зокрема представлені фермерські сири, морепродукти, вина від українських виноробів.

З меню:

Вареники з судаком та копченим салом та кав'яром оселедця

269 гривень

Кров'янка з цибулею у трьох станах

279 гривень

Качка з моркв’яним пюре та вишневим соусом

498 гривень

Форель томлена в сметані з молодою картоплею

489 гривень

 Андріївський узвіз, 19   11:00-22:00 (понеділок–четвер), 11:00-23:00 (п'ятниця–неділя)   Instagram

«100 років тому вперед»

Ресторан відкрили в березні 2019 року, його співвласниками стали шеф-кухар Євген Клопотенко та бізнесвумен Інна Поперешнюк. За інтер’єр двоповерхового приміщення відповідала команда архітектора Слави Балбека Balbek Bureau.

Клопотенко також виступає як шеф-кухар закладу й сформував його концепцію: сучасна українська кухня, яка використовує лише українські продукти. У меню є сет-позиція від шефа, сніданки, три види супів, страви з печі та ферментовані продукти власного приготування.

З меню:

Борщ із печі, зі сливовим лекваром

285 гривень

Ребра із печі в соусі з квасу та материнки, відомі як «Верещака»

545 гривень

Галушки з м`ясом та вишнями

375 гривень

Качана каша, гриби, яблука і бринза

355 гривень

 Володимирська, 4   10:00-22:00   Instagram

«Остання Барикада»

Це мистецько-гастрономічний простір, розташований на Майдані Незалежності, поряд з Лядськими воротами. Заклад був відкритий у 2016 році під керівництвом Дмитра Борисова. Інтер'єр ресторану виконаний у стилістиці, що нагадує інтелігентські квартири кінця XIX століття, з елементами, що символізують боротьбу за свободу. 

Меню ресторану складається переважно з традиційних страв української кухні. Зокрема пропонують сири та м’ясо від краньких крафтових виробників. Також «Остання Барикада» виконує роль культурного майданчика, де проводяться музичні концерти, літературні вечори та виставки.

З меню:

Банош з беконом та закарпатським сиром будз

269 гривень

Білий амур з томатною сальсою

309 гривень

Картопляні палюшки з грибним соусом та шкварками

209 гривень

Креплики з м'ясом козеня

199 гривень

 Майдан Незалежності, 1   11:00-22:00   Instagram

«Стрічка»

Ресторани у форматі сучасної української кухні відкривають Ігор Постоєнко й Вісам Ахмед, які раніше вже запускали Satori, UnderWu та Macarena. Перша «Стрічка» відкрилася на Берестейському проспекті у 2024 році. Другий ресторан почав роботу у серпні 2025 року в яблуневому саду на території ВДНГ. За дизайн інтерʼєру обох ресторанів відповідала команда AIIX studio, особливість – настінні мозаїчні композиції від митця Євгена Литвиненка й команди Matt&Glossy з Нікополя.

За меню відповідає шеф-кухар Віталій Мітун. Ресторан спеціалізується на сучасній українській кухні, переосмислюючи традиційні страви та додаючи до них авторські елементи. В закладі на ВДНГ роблять акцент на травах з вогню.

З меню:

Січена яловичина з копченою качкою

365 гривень

Вершкова рибна юшка

215 гривень

Солодкі вареники з сиром та вишневою глазур'ю

240 гривень

Січеник з гречотто

310 гривень

 проспект Берестейський, 53; проспект Академіка Глушкова, 1  

 10:00-22:00   Instagram

«Товста качка»

Ресторан сучасної української кухні заснований президентом Асоціації шеф-кухарів України Ігорем Брагіним. Перший заклад відкрили на Прорізній в січні 2023 року, другий почав роботу влітку 2024 року на Оболоні. Акцент зробили на підтримці українських виноробів та сироварів. Традиційні рецепти переплітаються з авторськими інтерпретаціями, використовують новітні кулінарні технології. Фірмові позиції – з качки та класична кухня, подані в новому ракурсі.

З меню:

Судак по-київськи з лисичками

456 гривень

Дерун з яловичим язиком та грибною підливкою

294 гривні 

Борщ з чорною смородиною, квасолею та свинними ребрами

238 гривень

Качина печеня з печерицями

256 гривень

 Прорізна, 15А; проспект Івасюка, 14Г   11:00-22:00   Instagram

«Хуторець на Дніпрі»

Ресторан відкрився у 1998 році на Подолі й належить до ресторанної мережі La Famiglia, яку заснували у 2012 році. Зараз La Famiglia складається з понад 10 ресторанів, Kyiv Food Market та агенції з виїзного обслуговування La Famiglia Catering.

На другому поверсі закладу є горілчаний бар із колекцією з приблизно 100 видів горілки з усіх регіонів України.

В ресторані готують українську кухню з авторськими інтерпретаціями. У меню представлені червоний та зелений борщ, сім видів сала та стільки ж видів вареників, що ліпляться вручну щодня. Постійно оновлюють меню від шефа з сезонними стравми.

З меню:

Корейка зі свинини з почеревиною та лисичками

695 гривень

Закарпатська форель з маринованим фенхелем

445 гривень

Домашні голубці з копченим м'ясом

495 гривень

Вареники з окунем, ікрою форелі та мусом з цвітної капусти

495 гривень

 Набережно-Хрещатицька, 10А   11:00-23:00   Instagram

«Чари»

Ресторан перезапустили восени 2023 року на Ярославому Валу в приміщенні, де раніше працювала бістрономія Chang. Замість азіатської бістрономії обрали новий формат, який описують як «сучасний український ресторан». У меню сучасні інтерпретації традиційних страв української кухні.

З меню:

Фарширований короп з карамелізованими овочами

295 гривень

Вареники з м'ясом та сметаною з чилі пластівцями

325 гривень

Котлетки з фермерського кролика та трюфельне пюре

525 гривень

Міні-чібереки з ягням

210 гривень

 Ярославів Вал, 23А   12:00-23:00   Instagram

Prynada Ukrainian cafe

Сучасний ресторан української кухні на Оболоні належить мережі Fiji Group, співвласниці якої рестораторки Олена Журба та Олена Басецька. Інтер'єр ресторану поєднує елементи традиційного українського стилю з сучасними дизайнерськими рішеннями.

За меню відповідає шефиня Санелла Бабовіч. Пропонує сучасні страви української кухні, серед яких вареники з різноманітними начинками, борщ, деруни, банош, а також авторські страви, такі як драники з ікрою веслоноса та оладки з лососем. У сезонному меню можна знайти окрошку на айрані з куркою або креветками, а також карбонару по-українськи» з качаної каші з беконом.

З меню:

Вареники з сомом та соусом з соняшникового насіння

325 гривень

Деруни з ікрою веслоноса

245 гривень

Гречані бейбі голубчики

355 гривень

Карпачо із сала та соусом юдзу

225 гривень

 проспект Володимира Івасюка, 24   12:00-22:30   Instagram

SHO

Двоповерховий заклад площею у 1200 м² на вулиці Мечникова відкрили у квітні 2018 року. Наразі заклад належить Володимиру Володарському (The Cake, The Burger, Samna, Samna Marbella). Заклад позиціонує себе як найбільший в Україні ресторан сучасної української кухні, який має на меті «представити українські традиції без зайвої «шароварщини», у новій сучасній інтерпретації». 

Меню ресторану включає традиційні українські страви, такі як вареники, борщ, деруни та голубці, але подані з авторським підходом. Також в асортименті є страви, які демонструють регіональні особливості, наприклад, банош.

З меню:

Дунайка з картоплею

360 гривень

Холодець з індички та півня

280 гривень

Деруни з кав'яром щуки

610 гривень

Грибна юшка з карпатських білих грибів

295 гривень

 Мечникова, 18   10:00-22:00   Instagram