Дубайський ресторан Litt і бар Suparnin у Китаї стали переможцями Restaurant & Bar Design Awards.

Litt став найкращим рестораном у світі 2025 року. «Це простір, що перенесе гостей у розкішний світ, де можна загубитися емоційно й фізично», – так описують ресторан.

В основі інтер’єру – натуральні, легкі та збалансовані кольори, що доповнюють атмосферу теплих теракотових акцентів і декору ручної роботи. Тут поєднали японський мінімалізм із середземноморською теплотою. 

Найкращим баром назвали Suparnin у Гуанчжоу. Будівля закладу має вигляд птаха, що пікірує. У кожній деталі закладу є свої «криві й складки» – вони символізують динамічний процес проєктування.

У барі намагалися максимально відтворити тему саду. Освітлення фільтрує сонячне світло й створює плямисті візерунки, що імітують затінені деревами місця. А вночі прямо в барі видно місяць і зорі – завдяки проєктору. Водночас металізована фарба, неіржавна сталь, вуглецеве волокно й вигнути скло «поєднують розкіш із футуризмом, занурюючи гостей у фантастичний світ, що не підвладний часу».

Участь України в конкурсі

У шортлисті премії був і український заклад, однак перемогу не здобув. «Грибова хата» з Буковеля, інтер'єр для якої розробила студія YOD Group, змагалася в категорії Sustainability.

Інтер'єр «Грибової хати» в Буковелі. YOD Group для Віледжа

Однак інтер'єр ресторану Samna від студії YOD Group став найкращим у категорії Ceiling. Це ресторан, що працює в іспанському місті Марбелья.

Ресторан Samna в Іспанії. YOD Group для Віледжа

Головний акцент простору – стельова інсталяція, що нагадує концентричні кола на воді. «Вертикальні колони в ресторані створюють ефект простору, занурюють у прохолодну атмосферу моря та підкреслюють тему хвиль», – розказали YOD Group для Віледжа.

   

The Restaurant & Bar Design Awards – незалежна міжнародна премія, якою відзначають світові заклади за найкращий дизайн інтер’єрів. Заснована у 2008 році.

У 2025 році організатори отримали понад 800 проєктів із 87 країн світу. Загалом на участь подали понад 1100 заявок у різних категоріях.