Від ГМО до паперового смаку: розбираємо 8 поширених запитань про веганське м’ясо
Винятково для веганів і вегетаріанців – це чи не найпоширеніший стереотип про рослинне мʼясо. Водночас дуже багато мʼясоїдів нині відмовляються від продуктів тваринного походження на користь рослинних аналогів. Особливо це актуально для шанувальників червоного м'яса, яке підвищує ризик розвитку колоректального раку, ішемічної хвороби серця та появи інших проблем.
Щоб розвіяти власні упередження щодо рослинного мʼяса, завітайте 7–8 червня на фестиваль «Веган Вікенд Х». На фудкорт-маркеті ви зможете скуштувати рослинну продукцію від Eat Me At й самостійно переконатися в її смаку.
Віледж разом з українським брендом Eat Me At і ГО Кожна Тварина відповідають на 8 стереотипних запитань про рослинне мʼясо.
Досі віримо у стереотипи бабусь: чому українці насторожено ставляться до рослинного мʼяса

Анна Гончарова
креативна директорка та співзасновниця креативної агенції Drama Queen
Перед розробкою рекламної кампанії для Eat Me At ми занурилися в дослідження й під час стратегічної роботи проводили глибинні інтерв’ю з м’ясоїдами. Цікаво було переконатися, що наше покоління одночасно живе на матчі на кокосовому й носить із собою м’ясні стереотипи своїх бабусь. Про те, що м’ясо – вінець харчового ланцюга і його треба їсти тричі на день, а решта харчів – це приємний бонус до м’яса.
Наступним шаром ішли наші страхи з 90-х про соєві котлетки, зроблені з паперу, а може, і чогось гіршого. Решта м'ясоїдів ділилися враженнями, що рослинне м’ясо зроблене з петрушки і якихось спецій. І на смак, мабуть, ніяке. Ніхто не розуміє, як же воно виробляється, на заводі чи де?
Ті, хто трохи більше в темі здорового харчування, ділилися сумнівами, що упаковане рослинне м’ясо зберігає якісь поживні речовини. Не були впевнені, що на таких продуктах добре ростиме біцуха. А також не розуміли, як те рослинне м’ясо готувати. Ось із таким букетом забобонів нам належало попрацювати


8 запитань, які досі не дають спокою українцям

Андрій Черуха
засновник бренду Eat Me At
1
Чому рослинний аналог називають м'ясом? Хіба воно є в рослин?
Мʼясо на основі рослин набуло популярності в США приблизно 10 років тому. Воно було максимально наближене до тваринного варіанту текстурою та смаковими властивостями. Там воно одразу отримало назву plant-based meat, і ця назва закріпилася у всьому світі.
На наш погляд, компанії не шукали нової назви, щоби швидше вийти на ринок, простіше й ефективніше боротися за увагу м'ясоїдів. Оскільки головна місія більшості рослинних брендів – це змінити харчову поведінку людей і не використовувати тварин для їжі.

2
Рослинне мʼясо роблять із сої – хіба вона не шкідлива?
Щоб досягти текстури мʼяса в рослинному варіанті, ми дійсно використовуємо соєвий білок. Пропускаємо його через екструдер під великим тиском, щоб отримати вже знайомі волокна.
Соя містить фітоестрогени, які можуть мати позитивний ефект на гормональний баланс, особливо в період менопаузи або при проблемах з естрогенами. Якщо соєві продукти споживатимуть надміру, особливо чоловіки або люди з гормональними розладами, можуть статися гормональні збої. Проте наукові дослідження показують, що для цього треба харчуватися лише соєвими продуктами.
Також сою відносять до алергенів, але реакцію на неї можуть мати – за даними різних джерел – приблизно 0,4–0,5% людей у світі.

3
Рослинне м'ясо й правда смакує як папір?
Звісно, люди, які роками вживали тваринне мʼясо, можуть відчути різницю. Однак у процесі порівняння мʼяса важить не його смак, а саме текстура. Рослинне мʼясо структурою максимально подібне до тваринного, тож коли ви його споживаєте, мозок автоматично допасовує знайомий смак. Звісно, усе це відбувається не без нашої допомогти.
За смак рослинного мʼяса Eat Me At відповідають дріжджові екстракти, які виготовляють із неактивних дріжджів. Шляхом сучасних технологій ми руйнуємо дріжджові клітини й так отримуємо різні відтінки смаку – при більшій термічній обробці можемо досягти димних ноток барбекю, при меншій – смаку курки тощо.
Для скріплення фаршу в стабільну масу використовуємо метилцелюлозу – її властивості також забезпечують вегетаріанську альтернативу желатину. Щоб фарш був жирнішим і танув у роті, додаємо кокосову й соняшникову олію. Колір м’яса імітує сік буряка, багатий калієм і залізом, і натуральний фарбник із карамелі.

4
А як же вітаміни, хіба у звичайному мʼясі їх не більше?
Щоб фарш максимально був наближений до тваринного м'яса за своїми корисними властивостями, ми додаємо в нього вітамінні комплекси. Крім того, дріжджові екстракти, які ми використовуємо для формування смаку, багаті вітамінами групи В. А ще додаємо Омега-3, Омега-6, Омега-9 та інші елементи, які люди звикли брати з тваринного мʼяса.
Часом споживачі насторожено ставляться до великого складу рослинного мʼяса. Але якщо ви розкладете звичне мʼясо на різні сполуки й елементи – їхня кількість теж буде величезна.

5
Рослинним мʼясом точно можна наїстися?
Розроблюючи рецепт рослинного мʼяса, ми максимально підганяли кількість білків, жирів і вуглеводів під яловичий варіант, тож різницю в ситності ви не відчуєте.
Крім того, рослинний фарш Eat Me At використовують у виробництві веганських пайків для військових, які беруть їх із собою й на складні завдання.
Ось порівняйте:
100 г яловичого фаршу | 100 г рослинного фаршу |
---|---|
Білки: 20 г | Білки: 18 г |
Жири: 7 г | Жири: 13,9 |
Вуглеводи: 0 | Вуглеводи: 5,3 |
7–8 червня в Києві відбудеться фестиваль «Веган Вікенд Х». Там ви зможете самостійно переконатися в смакуванні та ситності рослинного мʼяса. 100% залучених коштів спрямують 72-ї окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців, бригаді оперативного призначення НГУ «Хартія» та на створення веганських пайків.
6
А в рослинному мʼясі точно немає ГМО?
Про сою й ГМО є дуже багато міфів. Їхній корінь – у вирощуванні кормової сої, яка дійсно має змінений ген для підвищення врожайності.
Наш соєвий текстурат не містить жодних слідів ГМО, про що ми маємо відповідний сертифікат.

7
Чи втрачу я мʼязову форму, якщо перейду на рослинне мʼясо?
Рослинне мʼясо містить 18 г білка, як і тваринний варіант, але водночас має перевагу, бо не має зайвих насичених жирів. Також воно позбавлене холестерину, що особливо цінують спортсмени.
Крім того, білок у мʼясі рослинного походження містить усі 20 амінокислот, включно з девʼятьма незамінними.

8
Рослинне мʼясо їдять тільки хіпстери?
Дослідження Eat Me At показують, що 25–30% з тих, хто обирає альтернативу, – це люди за 40. Ба більше, їхні мотиви – не класичні переживання за екологію чи добробут тварин, а турбота про себе та своє здоровʼя.
Серед молоді більше тих, для кого важать екзистенційні питання. Вони розуміють, що виготовлення рослинного мʼяса не лише не шкодить тваринам, а й має менший вплив на довкілля. Так, щоб отримати 1 кг яловичини, фермери використовують 15 тисяч літрів води, у той час, як виготовлення 1 кг Eat Me At потребує всього 1,6 літра.

Рослинне мʼясо дійсно втричі дорожче за тваринне?
Оскільки ми максимально наближаємо смак і текстуру до яловичини, то й порівнювати варто з нею. Нині ціна за яловичину коливається в межах 400 гривень за кілограм, ціна на рослинне мʼясо Eat Me At – 600 гривень за кілограм. Отже, різниця не космічна, усього в 1,5 раза дорожче.
Ми прогнозуємо, що згодом ціна рослинного мʼяса буде знижуватися внаслідок обʼємів, водночас виробництво класичного мʼяса обкладатимуть екологічними податками, тож його ціна ростиме.


Завітайте на «Веган Вікенд»!
7–8 червня на території культурної інституції ∄ відбудеться «Веган Вікенд». Цьогорічна концепція заходу – «Ілюзія безпеки» – досліджуватиме суспільну тенденцію абстрагуватися від незручної правди про експлуатацію тварин.
Окрім знайомих просторів Community Сafé та Community Garden, тепер фестиваль розширився й на Concert Hall і прилеглу територію. На вас чекають: дві сцени (Community Garden Stage та Concert Hall Stage), мультимедійна експозиція від студій u2203 та Photinus, фотовиставка Джо-Енн МакАртур і We Animals, маркет у колаборації з БФ «Спілка», лекторій, фудмаркет, бар, тату та портрети за донейт.
Фестиваль відбудеться за підтримки генерального партнера Eat Me At, а також некомерційних партнерів: культурної інституції ∄ (відомої як клуб на Кирилівській), u2203 та студії Photinus.
100% залучених коштів спрямують 72-ї окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців, бригаді оперативного призначення НГУ «Хартія» та на веганські пайки.
Коли: 7–8 червня
Де: Кирилівська, 41
Матеріал підготовлено за підтримки