Кав’ярня Chat на Подолі
Chat coffee shop – «кавовий ресторан» на Подолі навпроти Великої хоральної синагоги. У тестовому режимі почала роботу 18 квітня. Офіційне відкриття планують на початок травня.

Де: місто Київ, вулиця Щекавицька, 30/39
Коли: 08:00–21:00
Концепція
Кав’ярня Chat coffee shop почала роботу в тестовому режимі на вулиці Щекавицькій. Назву обрали не випадково – засновники хочуть створити власну спільноту гостей, яких об'єднають у спільний чат. У ньому постійні відвідувачі зможуть спілкуватись і дізнаватися про заплановані події (капінги, винні вечері, попапи).

«Ми кавовий ресторан, і головна мета – зберегти чесність смаку цього продукту та поважати його таким, який він є. Chat створили, щоб зібрати «кавову спільноту» для відпочинку, спілкування, натхнення. Зранку тут чекає кава, в обід – боул або сендвіч, а ввечері – келих вина», – розповідає Олександр Артюшенко, шеф-бариста Chat.
Локація
Кав’ярня розташована на першому поверсі житлового будинку, збудованого у 2008 році. Навпроти – Велика хоральна синагога, культова споруда 19 століття.
Раніше в приміщенні був офіс, тож засновникам довелося впродовж дев'яти місяців робити ремонт. Над проєктом працювала компанія Grade Consulting, інтер'єр розробила дизайнерка Юлія Богославець.
Основні матеріали в інтер’єрі – метал, дерево та кераміка. Головний акцент у залі – барна стійка, фасад якої оздоблений декоративною керамічною панеллю з об’ємним геометричним візерунком. «Барна стійка змінюється залежно від кута огляду, ніби «рухається». Це оптична магія дизайну, якої нам вдалося досягнути», – розповідає авторка проєкту.



Освітлення в цьому інтер’єрі – ключовий інструмент формування атмосфери. В центрі зали розташована світлова інсталяція з гнучкого неону, яка привертає увагу до круглої лавки з живими рослинами. У вбиральні встановили перфоровані металеві панелі з підсвічуванням, які створюють ефект «зоряного неба». Також для її оформлення використали безшовні шпалери з ручним розписом орнаменту «Українське село» на золотій поталі від Tahho Artwalls.
Кава та бар
Для приготування кави обрали американську професійну еспресо-машину Synesso MVP Hydra. «Вона дає змогу максимально контролювати процес приготування – від температури до тиску. Ми можемо зберігати в ній сотні рецептів на кожен сорт зерна», – пояснює Олександр Артюшенко. Кавомолки використовують бренду Mahlkonig.

Уся кава в закладі від Fresh Black Coffee Roasters. Усього десять видів спешелті-кави, яку також можна придбати в зернах або попросити змолоти для бажаного домашнього методу заварювання. «Зараз ми працюємо над запуском власного бренду кави в партнерстві з Fresh Black. У нас буде власна обсмажка на їхніх потужностях – це в перспективі», – каже шеф-бариста.
Молоко використовують від Mr.White Barista, оскільки воно «підходить для лате-арту», підкреслює Олександр. Рослинне молоко – від Via Mia та конкретно вівсяне від Minor Figures. Готують лате (100 гривень), дабл-капучіно (110 гривень), флет вайт (100 гривень).



«Ми наполягаємо, щоб люди пробували хенд-брю та знайомилися з альтернативними методами заварювання кави», – розповідає шеф-бариста. В кав’ярні є такі види кави ручного приготування: W60, керамічний пуровер калита, пуровер Clever, аеропрес, український пуровер Dotyk (110 гривень за 200 мілілітрів, 130 гривень за 300 мілілітрів).
Окрім кави, пропонують сім видів лимонаду власного приготування (140–150 гривень). Також є шість видів чаю (130 гривень): зелений, білий, улун, чорний, пуер, трав'яний – їх готують як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Винна карта має по три позиції білого й червоного вина з регіонів Італії, Аргентини, Чилі. Всі позиції з портфеля дистрибьютора Bayadera Group. «Винна карта оновлюється, ми експериментуємо з регіонами, щоб познайомити відвідувачів із різними смаками», – каже Олександр.
Коктейльна карта має сім позицій – авторські та твісти на класичні коктейлі. Серед них дві кавові позиції – «Айріш» (200 гривень) і Coffee Negroni (220 гривень). Фірмовий коктейль Join To The Chat (220 гривень) сподобається шанувальникам класичного Clover Club, пояснює шеф-бариста. «Ми плануємо розробити окрему лінійку коктейлів на лікерах із різних сортів кави», – ділиться Олександр.


До кави пропонують десерти в баночках від Buterbrod, тортики, тістечка, байтси від My Cakes. Також від комунальної кухні Food Scouts – сендвічі (220–235 гривень), боули (240 гривень), салати (220–240 гривень).
Фото: Сергій Мирошніченко для Віледжа