Whai Thai – бістро з паназійською кухнею на вулиці Житньоторзькій. Це вже третій заклад мережі в місті, де пропонують фірмові рамени з локшиною власного приготування.

Де: місто Київ, вулиця Житньоторзька, 4/16

Коли: 12:00–22:00

Instagram

Концепція

Whai Thai – це проєкт співзасновників кафе Blur Coffee, комплексу Octo Tower і пекарні Octo Bakery Саші Ченгової, Толіка Старіковського, Єгора Коновалова та Жені Білоусова. Перший заклад Whai Thai працює з 2018 року на вулиці Мечникова, а другий відкрили у ЖК «Варшавський» у квітні 2025 року.

«Ми масштабуємося, водночас залишаючи концептуальні відмінності в кожному із закладів. У третьому закладі ми організували виробництво частини продуктів, що використовують у кожному Whai Thai. Це дає нам змогу забезпечити стабільний смак на всіх локаціях. Найбільшим викликом стало поєднувати одночасну роботу над закладом і над цехом напівфабрикатів», – розповідає співзасновник закладів Толік Стариковський.

Локація

Третій заклад мережі розташований на першому поверсі будинку «Флігель з крамницями», який збудували в 1875 році та визнали об’єктом культурної спадщини міста Києва у 2020 році. Раніше на цій локації працював веганський заклад Fruit + Veg Bar (до ребрендингу Orang+Utan).

«У нас є певна тяглість до старих будівель і до ринків. Тому ми довго не думали, коли побачили пропозицію щодо цього приміщення. Це одне з тих місць, де ти максимально оточений київськими символами. Плюс ринок поруч – це постійний доступ до всього свіжого й фермерського», – пояснює Толік Стариковський.

Інтерʼєром та розробкою нових страв займалися Женя Білоусов, Саша Ченгова й Толік Стариковський. У закладі одна зала, відкрита кухня та близько 40 посадкових місць – їх розташували в зоні біля вікна та на стійці.

Кухня

За кухню відповідає шеф-кухар Женя Холод, як і в інших закладах Whai Thai. «У цьому бістро ми матимемо змогу більше експериментувати, більше рухатися гастро-традиціями різних куточків Азії», – пояснює Стариковський.

У компактному меню пропонують рамен, вок, фрітюр, а також стартери. Рамен подають у двох версіях (м’ясний і для веганів) і на сімох видах бульйону – шою (на соєвому соусі), лососевому, чизу (сирному), том-ям, спайсі (гострому з рибними нотами), карі-місо-кокос (пряному) та крімі-пайтан (наваристому курячому). 

Основним інгредієнтом рамену можна обрати курку (295 гривень), тофу-гриби (295 гривень), фуджу [соєву спаржу] (325 гривень), свинячі ребра (345 гривень), яловичину (355 гривень), креветки (375 гривень), веган-мітболи (365 гривень).

Серед вок-страв – цукіні-шиїтаке на локшині або рисі з куркою чи тофу (275 гривень), смажена рисова локшина «Пад Тай» із куркою або тофу (355 гривень), смажений рис з овочевим міксом і тунцевою стружкою (215 гривень).

Також у меню Whai Thai на Подолі є неми [традиційні в'єтнамські рулетики з рисового паперу] та гьодза з м'ясною або веганською начинкою (165 гривень), курка або тофу в гостро-солодкому соусі (235 гривень) і курка в індійських спеціях гарам масала (295 гривень).

З напоїв запропонують розширений вибір пива, комбучу, «сакура квас», фільтр-каву або чай.

Фото: Сергій Мирошніченко для Віледжа; надані закладом для Віледжа