
«Канонічна італійська кухня» в траторії «Качо е Пепе» від Алекса Купера
Ресторатор Алекс Купер (Kyiv Food Market, «Молодість», Shalom, «Селям») запускає свій перший проєкт з італійською кухнею «Качо е Пепе» біля площі Українських героїв. Відкриття відбудеться 7 червня.


Раніше на цій локації працювало азійське бістро Tachinomi, яке Алекс Купер відкрив у серпні 2024 року та закрив у квітні 2025-го. «Ми не могли знайти гарного шефа і не хотіли працювати з поганими продуктами. Також я зрозумів, що азійська їжа мені не цікава й у мене немає експертної позиції щодо неї. Перспективи розвитку Tachinomi як продукту вже не було – гості були, але основи для покращення я не знайшов», – розповідає Віледжу Алекс Купер.
Концепція
«Качо е Пепе» – це новий проєкт і формат для компанії «Ресторани Купера». «Ми весь час обираємо собі складні нішеві формати, на кшталт кримськотатарської («Селям») або бессарабської кухні («Татар Бунар») чи міського кафе з ізраїльською кухнею (Avi). Зараз вирішили зробити зрозумілий для широкої маси продукт. Я вважаю, що ми доросли до цієї філософії – робити просту зрозумілу їжу без вау-ефекту. Смачну, стабільну та комфортну», – коментує Алекс Купер.

Формат нового закладу – траторія [формат сімейного закладу із затишною атмосферою та доступними цінами]. У команди не буде форми, а обслуговування хочуть зробити у форматі «європейського сервісу, де всі на рівних».
«По суті, ми відкриваємо кафе. Не ресторан, не шефське бістро, не необістро – а шефське італійське кафе. Всі забули про цей формат: хтось пішов у суперкласику і вона стала преміальною, хтось перейшов на дешевий продукт з втратою якості. Ми намагаємось не йти на компроміс, а готувати базові страви з продуктів гарної якості», – каже ресторатор.

Під час роботи над концепцією команда траторії їздила в Італію та пройшла навчання у італійської шефині Сари Чіколіні (Sarah Cicolini), яка спеціалізується на кулінарних традиціях італійського регіону Абруццо.
«Коли ресторатор планує відкриття закладу, його всі застерігають, що «ресторан треба відкривати для людей, а не для себе». А я в «Качо е Пепе» роблю ресторан, де мені вайбово, смачно і де мені все подобається. Де можна їсти кожен день і кайфувати від ненапряжного сервісу», – коментує Алекс Купер.

Локація
«Качо е Пепе» відкривають на вулиці Великій Васильківській у будівлі 1950-х років. До азійського бістро Tachinomi в приміщенні працював ресторан братів Гусовських Adelle. Інтер’єр тоді розробив дизайнер Денис Беленко (Mimosa Brooklyn Pizza), зараз команда самостійно оновила його, залишивши ліпнину на стелі.


У траторії два поверхи та літня тераса, загалом 150 посадкових місць. З особливостей – стіну прикрашають кілька десятків білих тарілок, які є браком керамічного бренду Sholomitska.


Кухня
Шеф-кухар «Качо е Пепе» – Олег Зуев («Протагоніст», «Міська Їдальня», Shuk). «Ми не намагаємось перевигадати італійську кухню та робити шефські експерименти. Візьмемо 10–15 позицій, які зробимо канонічними. Як виявилось, готувати базові рецепти складніше, ніж експериментувати і адаптовувати. Тому ми і назвали заклад на честь найпростішої італійської пасти, яку найскладніше приготувати бездоганно», – пояснює Купер.

В закладі планують готувати вісім видів пасти з італійського борошна, яку роблять самостійно за допомогою екструдера [пристрій, який використовується для виробництва різноманітних форм пасти]. «Ми робимо класичну італійську кухню, але дозволяємо собі на 5% додати в страви шефський погляд. Бо «Качо е Пепе» – це проєкт-дослідження», – каже Купер.

Також хочуть додати кілька піцет, але класичної неаполітанської піци не буде. «У нас буде коротке класичне стабільне меню з кількох позицій, які ми пропрацювали досконало. А також шефське меню дня чи тижня, яке будем оновлювати в залежності від продукту чи сезону», – розповідає ресторатор.
Спагетті качо е пепе
Лазанья з рагу із ребер та пекоріно
Полента з яловичими хвостами та пекоріно
Курча з тархуном та молодим горошком
Панакота з полуницею
Тірамісу
Шеф-бармен закладу Артем Бойченко працює над коктейльною картою, де будуть представлені класичні італійські коктейлі. «Ми досліджували меню італійських таверн, щоб зрозуміти їх смаки. Купили купу італійських книжок від закладів, щоб пояснити для себе прикол гірких смаків», – ділиться Алекс Купер. У винній карті зберуть зрозумілі та доступні європейські зразки.


Де: місто Київ, вулиця Велика Васильківська, 29
Фото: Сергій Мирошніченко для Віледжа