«Яш» – це ресторан зі стравами української та кримськотатарської кухонь, де готують із дотриманнями принципів халяль. Розташований неподалік від площі Українських Героїв, у колишньому приміщенні азійського кафе China Town і карі-бару Delhi Delhi.

Концепція

«Яш» – це новий проєкт від ресторанної компанії «Manana Family» («Мама Манана», «Мама Гочі», «Чачапурі», China Ma, «Вай Ме»). Назва ресторану походить від кримськотатарського слова «жити». Наразі «Яш» працює в тестовому режимі.

«Ідея зі стравами корінних народів України з’явилася від бажання об'єднати – нашу експертизу в українській кухні та давні гастрономічні спогади виконавчого директора Manana Family Олександра Данильчука про кримський заклад «Караїмські кенаси». Українців постійно розділяють, тому ми захотіли об’єднати страви, звичні для різних регіонів та етносів за одним столом. Щоб кожен міг знайти страву, яка перегукується з його спогадами про їжу рідного дому», – розповідає менеджерка ресторану Тетяна Чекалова.

Символом закладу обрали квітку зеленого кольору, яку називають «символом життя та пухкого хліба». А в’юнке стебло означає «мінливе, бентежне та непередбачуване життя». 

Локація 

Ресторан розташований на першому поверсі житлового будинку початку 20 століття. Інтер’єр розробляла дизайнерка Катерина Марданова (MDesign Architecture Interior). На двох поверхах заклад може прийняти 80 гостей одночасно, також є окрема банкетна кімната на 12 місць.

Стіни в закладі фактурні та нагадують гірські породи в печерах півдня України. Для столів на першому поверсі використали дубові дошки старої карпатської хатини – дизайнерка Катерина Марданова знайшла такий будинок і викупила деревину. Дубові дошки порізали під стільниці та лише зашліфували, щоб зберегти первинну фактуру деревини. Кераміку для закладу вручну роблять майстри з Одещини, а глиняний посуд – майстер із Карпат.

Кухня

За кухню відповідають бренд-шефиня Земфіра Зіяєва та шеф Євген Друзік. «За століття спільного життя кухня етносів в Україні переплелася та має багато спільного. У техніках приготування, у поєднаннях, у смакових профілях через спільні продукти та спеції. Усе це ми хотіли показати в «Яш» – як поєднуються українські овочі, сири, риба, приготування на вогні, трави у стравах наших південних регіонів», – розповідає Земфіра Зіяєва.

У меню представлені страви українців, кримських татар, караїмів і кримчаків. Насамперед радять скуштувати випічку та страви з мангала. Серед борошняних страв – по три види самси, янтиків, чебереків, а також семіт і хліб нон. Також пропонують закуски – запечений перець каппі на подушці з харіси (225 гривень) і лабне з карамелізованим виноградом (195 гривень).

З перших страв радять скуштувати борщ з яловичим люля-кебабом із мангала на виноградній лозі (215 гривень). З гарячих страв і закусок можна обрати плов із бараниною в казані (290 гривень), котлети із судака у вершковому соусі (295 гривень) і кюрзе з яловичиною (195 гривень). 

На десерт – пахлава з медом і волоськими горіхами (180 гривень) і чак чак за родинним рецептом бренд-шефині (180 гривень). Каву в «Яш» готують, зокрема, і по-східному на вогні з додаванням палички кориці, чорного перцю та кардамону.

За барну карту відповідає бартендерка Наргіз Ніязова (Sansara Bar, Alchemist, Golda). Вона розробила п’ять авторських коктейлів, основою для яких стали традиційні для південної кухні продукти. Тому серед інгредієнтів коктейлів – гранат, диня, алича, кунжут.

Один із коктейлів – Eastern Sour на основі рому Plantation 3*з лікером лічі та пюре гранату – зараз благодійний, увесь прибуток із нього заклад передасть на збір для військових, яким потрібна зарядна станція.

У винній карті – позиції від українських виробників Shabo, Chateau Chizay, Frumushika-Nova, Leleka Wines, Fathers Wine, Big Wines.

Коли: 12:00–22:00

Де: Велика Васильківська, 34

Телефон: +380756197064

Instagram @yash.ukraine

Фото: Сергій Мирошніченко для Віледжа