МОЗ розглядає законопроєкт «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій», кажуть в Українській асоціації репродуктивної медицини. Спільнота репродуктологів виступає проти законопроєкту в такому вигляді.

Що відбувається?

Асоціація репродуктологів України заявила, що законопроєкт передбачає кріоконсервацію ембріонів людини як тимчасовий захід їх зберігання до проведення ембріотрансферу (переселення ембріонів до матки) із визначенням дати ембріотрансферу не довше як на три місяці.

«Тобто якщо людина має кріоконсервовані ембріони й захищає Україну в лавах ЗСУ, то на використання цих ембріонів є три місяці, а потім їх потрібно знищити. Подальше зберігання заборонене», – кажуть в асоціації.

Також в асоціації виступають проти пункту в законопроєкті про заборону на культивування ембріонів людини для кріоконсервації (без подальшого ембріотрансферу). Зазначають, що культивувати можна щонайбільше два, а у виняткових випадках три ембріони людини.

Спільнота репродуктологів не підтримує норму, оскільки успіх лікування залежить від кількості та якості яйцеклітин й ембріонів, які можна отримати. А оптимальна кількість яйцеклітин для отримання вагітності після ДРТ (допоміжних репродуктивних технологій) становить 14–16 яйцеклітин на стимуляцію.

«Не кожна яйцеклітина дає початок розвитку ембріону й вагітності. Заборона на кріоконсервування ембріонів або обмеження зберігання трьома місяцями призведуть до того, що всі інші яйцеклітини й ембріони згідно з законопроєктом мусимо викинути в смітник»», – додають в асоціації.

Що кажуть у МОЗ?

Перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров розповів, що йдеться про абсолютно новий законопроєкт, який можуть плутати із законопроєктом 2021 року, що зберігається в архіві сайту міністерства. Нового проєкту на сайті МОЗ і на громадському обговоренні немає.

Дубров зазначив, що мали перше установче засідання робочої групи минулої середи, а цей документ законопроєкту – робочий варіант, до якого повинні були внесли свої пропозиції, рекомендації й опрацювати. Його виставлять на громадське обговорення після загального висновоку з експертами й комітетом.

«Мене й деяких членів асоціації включили в робочу групу для розгляду законопроєкту, який МОЗ хоче дати в Раду за підписом Кабміну. Перед обговоренням нам надіслали варіант, на який уся репродуктивна спільнота вибухнула. За це нас попросили видалитися з групи через ніби конфлікт інтересів. Ми видалилися, але сказали, що законопроєкт не професійний», – каже голова асоціації Олександр Юзько.

 

Законопроєкт про зберігання й використання репродуктивних клітин військових у разі їхньої смерті підписали в березні. Редакція The Village Україна розпитала лікарку про соціальну й медичну кріоконсервацію репродуктивних клітин й ембріонів, перебіг процедури для жінок і чоловіків, фобію гормональної стимуляції, а також поговорила з двома цивільними жінками, які вирішили заморозити свої репродуктивні клітини й ембріони.