Верховна Рада в другому читанні проголосувала за законопроєкт №10379, який посилює відповідальність за порушення мобілізації й військові правопорушення, повідомляє народний депутат Ярослав Железняк.

Відповідний законопроєкт вносить зміни в Кримінальний кодекс і в Кодекс про адміністративні правопорушення. Відповідно до змін статті 210 КУпАП, якщо призовники, військовозобовʼязані й резервісти не стоять на обліку, вчасно не оновлюють дані, а також відмовляються від повістки під час воєнного стану, то їм загрожує штраф від 17 000 до 25 500 гривень.

За ті ж правопорушення посадовцям органів влади, місцевого самоврядування, юридичним особам і громадським об’єднанням загрожує штраф від 34 000 до 59 500 гривень. Наразі за відмову від повістки або неявку до військкомату штрафують на суму від 3400 до 8500 гривень.

Водночас штрафи не виписуватимуть, якщо дані про людину територіальний центр комплектування (ТЦК) може самостійно отримати з держреєстрів. Ухвалений законопроєкт набере чинності після його підписання спікера Верховної Ради й президента Володимира Зеленського.

 

Верховна Рада підтримала оновлений законопроєкт про мобілізацію 11 квітня 2024 року. 16 квітня його підписав президент Володимир Зеленський, а наступного дня законопроєкт опублікували в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України». Він набуде чинності за місяць – 18 травня. Міноборони пояснює основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних громадян України.