На Хмельниччині повернули у власність держави Городище літописного міста Тихомель 9–13 століть, повідомили в Офісі генпрокурора.

Городище літописного міста Тихомель 9–13 століть розташоване на території Ямпільської громади Хмельницької області, його взяли на державний облік в 1971 році.

Під час інвентаризації пʼять гектарів під Городищем незаконно занесли до земель сільськогосподарського призначення й передали в комунальну власність громади. Це могло спричинити пошкодження частини археологічної спадщини, кажуть в Офісі генпрокурора.

Обласна прокуратура надіслала до суду позов про зобов’язання повернути ділянку вартістю понад 75 мільйонів гривень у власність держави. Суд задовольнив позовні вимоги.

 

Центр консервації предметів археології розробив документацію для 52 пам’яток археологічної спадщини. Ідеться, зокрема про 43 пам’ятки місцевого значення серед яких вісім – це щойно виявлені об’єкти, які рекомендують внести до Держреєстру, й одна пам’ятка національного значення, для якої вже розробили облікову документацію для внесення змін до відомостей Держреєстру.

Фото: Офіс генпрокурора