Журналісти «Української правди» заявили, що почали отримувати листи з погрозами на особисті й робочі пошти після випуску розслідування «Непридатні» про життя 25-річного київського мільйонера Олександра Слобоженка і його товаришів під час загальної мобілізації.

Що відбувається:

За словами журналістів, 10 травня керівник відділу розслідувань «Української правди» Михайло Ткач отримав повідомлення від адресата, який представився Олександром Слобоженком. У листі адресат пропонував журналісту «перемирʼя» за грошову винагороду, а також додав, що «не радить тягнути з відповіддю», бо теж «уміє воювати».

Наступного дня хтось кілька разів намагався зайти в банківський акаунт Ткача. Журналіст отримував дзвінки з невідомих номерів і повідомлення з кодами авторизації з банківських і кредитних установ. 13 травня щонайменше десять співробітників видання отримали на редакційні й особисті поштові скриньки електронні листи з погрозою.

«Я вже писав про це Ткачу, але, мабуть, до нього не дійшло, зроблю спробу донести думку востаннє. Іноді вміння вчасно закрити рота рятує життя. Моя пропозиція закрити питання миром у силі, я чекаю на відповідь. С.», – ідеться в листах, які отримали журналісти, кажуть в «Українській правді».

Журналісти звернулися до правоохоронних органів із заявою про спроби тиску, погрози й перешкоджання діяльності. Прокуратура Києва розпочала кримінальне провадження за фактом погроз журналістам «Української правди». Досудове розслідування проводять за двома статтями: перешкоджання журналістській діяльності й погроза вбивством чи насильством щодо журналіста.

 

Журналісти «Української правди» опублікували розслідування «Непридатні» 15 квітня. У рослідуванні журналісти розповіли про 25-річного київського мільйонера Олександра Слобоженка, який за документами визнаний непридатним до військової служби.

Проте в Instagram Слобоженко публікує фото відпочинку з друзями за кордоном. Двоє його друзів теж непридатні до військової служби, один виїжджає за кордон як волонтер через систему «Шлях», а ще один має лист від Головного управління розвідки, повідомляла «Українська правда».