Українську делегацію оштрафували за футболки з написом Free Azovstal Defenders («Свободу захисникам «Азовсталі») на «Євробаченні», повідомила співачка Alyona Alyona.

На пісенному конкурсі були заборонені принти з написами й брендування. Охорона перевіряла весь одяг учасників і делегації, а всі написи просили закрити чорним скотчем. Представники української делегації надягали футболки Free Azovstal Defenders перед тим, як увійти до грін-руму, а потім сховали написи під іншим одягом.

«Ми знали, що коли будуть показувати повтори виступів усіх артистів, то будуть показувати й саму делегацію. Тому коли до нас підійшла камера, наша команда швидко розкрилася й показала наш заклик на весь світ. Ми дуже ризикували, проте все вийшло. Відбилися просто фінансовим штрафом», – каже Alyona Alyona.

UPD. «Суспільне Мовлення» зазначає, що не отримувало жодних скарг і штрафів за нібито порушення правил. Водночас у телерадіокомпанії кажуть, що Європейська мовна спілка дійсно має право застосовувати санкції, оскільки конкурс відкрито позиціює себе як аполітичний. Про це артистів попередили ще на етапі підписання контракту.

 

Швейцарія виграла «Євробачення-2024», приз отримали Nemo з піснею The Code. Друге місце зайняла Хорватія, а третє місце посіла Україна з піснею Teresa & Maria.

У 2024 році у гранд-фіналі «Євробачення» взяли участь 25 країн, бо учасника від Нідерландів Йоста Кляйна з піснею Europapa дискваліфікували через скаргу співробітниці телевізійної команди. Зараз над ним триває суд.