Адміністрація президента США Джо Байдена дозволила бригаді «Азов» використовувати американську зброю, пише The Washington Post.

США заборонили «Азову» користуватися американською військовою допомогою близько десяти років тому, оскільки посадовці встановили, що деякі із засновників нібито дотримуються расистських, ксенофобських й ультранаціоналістичних поглядів.

Бійці «Азову» не мали доступу до зброї, іншої допомоги й проведення навчань у межах пакетів військової допомоги США. Наразі 12 бригада спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України пройшла перевірку Держдепу США й має право на отримання допомоги у сфері безпеки.

«Отримання західної зброї й підготовки від США не тільки підвищать боєздатність «Азову», але, що найголовніше, сприятимуть збереженню життів і здоров’я особового складу бригади», – зазначають бійці.

 

Петиція про доручення премʼєру й МЗС України терміново провести переговори зі США щодо скасування заборони на передачу американської зброї «Азову», яку зареєстрували на початку травня, набрала 25 тисяч підписів, які необхідні для її розгляду.

Редакція The Village Україна поспілкувалася з «азовцем», який пережив трагічні події в Оленівці, і представницею ГО «Спільнота родин Оленівки» Марією Алєксєєвич.