«Оземпік» – рецептурний препарат у вигляді ін’єкції, що став відомим завдяки TikTok і зіркам Голлівуду, які раз на тиждень роблять уколи для швидкого схуднення, не маючи до цього показань за станом здоров’я. Відкрито у використанні препарату зізнався лише Ілон Маск (хоча Маск використовував дорожчу версію препарату «Вегові»). В Україні препарат не зареєстрований, проте й у нас його можна придбати неофіційно. До того ж є аналоги.

The Village Україна розпитали про власний досвід використання препарату «Оземпік» в Анастасії й про небезпеку використання ліків в ендокринологині Діни Крилової. Розбираємося, чому «Оземпік» – не чудодійний препарат для схуднення й чому небезпечно використовувати його без призначення лікаря.

Про «Оземпік» простими словами

«Оземпік» – рецептурний препарат у вигляді ін’єкції, що використовують лікарі в лікуванні діабету другого типу в дорослих. Діюча речовина в «Оземпіку» – семаглутид. Препарат стимулює секрецію інсуліну, сприяє зниженню цукру в крові та знижує апетит, впливає на центри голоду в головному мозку (зокрема, у гіпоталамусі). А також сповільнює швидкість спорожнення шлунка, ефективно подовжуючи відчуття ситості.

«Оземпік» у 2017 році схвалило Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA). Виробляє його данська компанія Novo Nordisk. Окрім зниження рівня цукру й гемоглобіну в крові, препарат зменшує ризик виникнення інфаркту й інсульту й інших серцево-судинних ускладнень на 20%. Інше дослідження показало, що «Оземпік» зменшує на 31% кількість жиру в печінці в людей, які хворіють на ВІЛ, а отже й полегшує перебіг хвороби.

Чому препарат став популярним

У світі понад один мільярд людей з ожирінням, за даними дослідження в загальномедичному науковому журналі The Lancet за 2022 рік. Оскільки вести здоровий спосіб життя, займатися спортом і правильно харчуватися – це довготривалий шлях, на який не всі згодні, «Оземпік» набув широкої популярності, адже від препарату довго не хочеться їсти й можна навіть пропускати прийоми їжі. 

У вересні 2022 року видання Variety повідомило, що актори та продюсери «тихо нахвалюють препарат» у застосунку для обміну зашифрованими повідомленнями Signal. У TikTok хештег #Ozempic переглянули понад 273 мільйони разів, де люди по черзі висловлювали шок із приводу передбачуваної втрати ваги, спричиненої прийомом ліків, і обмінювалися історіями про побічні ефекти. Дійшло навіть до того, що у 2023 році пацієнтам із діабетом, яким справді потрібен був препарат, не вистачало ліків.

Аналоги «Оземпіку» в Україні

Наразі в Україні офіційно зареєстровані препарати зі схожою на «Оземпік» (семаглутид) дією, проте в основі вони мають іншу діючу речовину – ліраглутид. Однак це теж агоністи рецепторів глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1). Відмінність між ними полягає в молекулярній структурі: ліраглутид є синтетичним аналогом людського ГПП-1, а семаглутид – модифікований аналог людського ГПП-1 з більш тривалою дією.

Окрім того, ліраглутид потрібно вводити щодня, а семаглутид лише раз на тиждень.

Ліраглутид має менш виражений вплив на зниження рівня глюкози в крові та скидання ваги, у порівнянні із семаглутидом. Водночас препарати на основі ліраглудиту мають нижчу вартість.

Серед препаратів на основі ліраглутиду в Україні є:

«Саксенда»

Ін'єкційний препарат, що використовується для лікування ожиріння та цукрового діабету другого типу в дорослих. Він вводиться підшкірно один раз на день за допомогою шприц-ручки. Діюча речовина: ліраглутид. «Саксенда» знижує апетит, стимулюючи відчуття ситості. Зменшує секрецію глюкагону, гормону, що стимулює печінку до викиду глюкози в кров. Затримує спорожнення шлунка, що сповільнює всмоктування глюкози з їжі.

«Ксалтофай»

Препарат, що містить два активні компоненти: інсулін деглюдек – базальний інсулін тривалої дії, що допомагає контролювати рівень цукру в крові протягом дня. Ліраглутид що стимулює секрецію інсуліну організмом у відповідь на підвищення рівня цукру в крові, а також сповільнює всмоктування глюкози з їжі. Використовується для лікування цукрового діабету другого типу в дорослих. «Ксалтофай» доступний в Україні у двох формах: у шприц-ручках і флаконах. Вводити препарат необхідно щодня.

«Віктоза»

Ін'єкційний препарат, що використовується для лікування ожиріння та цукрового діабету другого типу в дорослих. Його також необхідно вводить під шкіру щодня за допомогою шприц-ручки. Використовують як доповнення до дієти та фізичних вправ у дорослих із цукровим діабетом другого типу, чий ІМТ становить 30 кг/м² або більше, або в дорослих з ІМТ від 27 до 30 кг/м², які мають щонайменше одне супутнє захворювання, пов'язане з вагою. Застосовують також як монотерапію в дорослих із цукровим діабетом другого типу, які не переносять або не мають достатнього контролю глікемії на метформіні.

  Анастасія, 39 років (ім’я змінене)

   

Я колола не «Оземпік», а «Саксенду».Дізналася про препарат від знайомого, він його колов і дуже схуд. Я не планувала собі купувати, але купив мій друг і йому не підійшло, тож я попросила спробувати для себе. Сама б за таку вартість не купувала, бо залежно від дози одного пакування вистачає максимум на тиждень [близько 5000 грн в аптеках – ред.]

Рішення колоти ухвалила більше заради експерименту. Було цікаво, чи схудну я, чи буде мені погано. Сумніви були постійно, я читала дослідження, хвилювалася. Хотіла скинути хоча би п'ять кілограмів. Мала намір колоти впродовж місяць. Перші два тижні виходила на максимальну дозу.

Загалом препарат я колола місяць і декілька днів. Потім перестала, хоча ефект був. Я не хотіла їсти солодкого й узагалі їсти. Мені вдалося скинути бажані п'ять кілограмів, проте вони повернулися одразу після закінчення курсу уколів. Щодо побічних ефектів, то мене постійно нудило. Було три рази дуже погано. Я блювала два дні підряд. 

Продовжувати колоти препарат я не хочу. Не можу жити з постійним відчуттям нудоти. Було трохи образливо на саму себе, що я себе колю. Боляче не було, просто якось дивно, що я собі роблю уколи щодня, як ніби я чимось хвора серйозно.

Якщо людина має дуже великий ступінь ожиріння, то так, препарат їй потрібен. Також він необхідний, якщо людина не здатна контролювати кількість прийомів їжі на день. Проте треба бути готовим до того, що це не найпростіший шлях точно.

   

Побічні ефекти від «Оземпіку» 

«Оземпік» є доволі дорогим препаратом, що обходиться в Америці в понад 1000 доларів на місяць. Варто зазначити, що саме для зниження ваги цей препарат наразі не досліджений, а деякі країни, як-от Велика Британія й Австралія, обмежили використання «Оземпіку», щоби його могли придбати лише люди з діабетом другого типу. 

Найпоширеніші побічні ефекти від препарату:

  • нудота, блювання
  • здуття живота
  • закреп
  • діарея
  • постійна втома
  • зневоднення
  • запалення підшлункової залози
  • біль у животі

 Окрім того, у людей, які приймають «Оземпік», може випадати волосся, у рідкісних випадках – розвиватися ниркова недостатність і кишкова непрохідність. А ще в пацієнтів часто виснажений вигляд, який називають «оземпічним обличчям». Це, щоправда, спричинено не самим препаратом, а швидкою втратою ваги, пише The New Yorker.

Протипокази до використання

Застосування ліків може бути небезпечним для хворих на панкреатит або рак щитоподібної залози, а також тих, у кого ці захворювання є в анамнезі. Препарат також не можна приймати пацієнтам:

  • з діабетом першого типу,
  • вагітним і тим, які годують грудьми
  • людям до 18 років
  • з діабетичною ретинопатією
  • з проблеми з підшлунковою залозою або нирками
  • із захворюваннями ендокринної системи.

Деякі пацієнти повідомляли про підвищення рівня тривожності та депресії. Великим мінусом є також те, що після відміни препарату вага повертається, а вживати його все життя можна лише пацієнтам із діабетом. Для здорової людини це може мати довготривалі негативні наслідки для здоров’я.

 Діна Крилова, доросла й дитяча ендокринологиня, має ліцензію МОЗ

   

Що таке «Оземпік» і як він діє

Препарат «Оземпік» належить до групи медикаментів під назвою агоністи рецепторів глюкагоноподібного пептиду- 1 (аГПП1). Цей пептид відтворює наш справжній гормон, що виробляється в кишківнику та вивільняється під час кожного споживання їжі. 

«Оземпік» регулює наш апетит, підсилює відчуття ситості та наповненості шлунку, знижуючи водночас відчуття голоду. Це, відповідно, призводить до зменшення споживання їжі й у кінцевому результаті до схуднення.

Також важливо зазначити, що основна дія препарату – це зниження рівня глюкози в крові. За умови високої концентрації глюкози стимулюється вироблення інсуліну та пригнічується секреція глюкагону (гормону, що, навпаки, підвищує рівень цукру в крові), це призводить до нормалізації глюкози.

Багато пацієнтів полюбляють цей препарат за зручність у використанні, тобто лише один раз на тиждень. «Оземпік» – це інʼєкційний препарат, його вводять підшкірно у вигляді шприц-ручки. Дозування та поступову титрацію дози препарату визначає ваш сімейний лікар.

Чому від «Оземпіку» більше шкоди, ніж користі, якщо ви не маєте діабету

Прочитавши попередні речення, усе звучить так райдужно та привабливо, погодьтеся. Але не варто поспішати, бо далі буде найважливіше. Мало хто говорить про небезпеку препарату «Оземпік», акцентуючись лише на позитивних ефектах. Але ми, лікарі, для того й піклуємося про ваше здоров’я, щоб запобігати можливим наслідкам та ускладнення, які часто зустрічаються за його необґрунтованого використання.

Одна з найбільших проблем препарату «Оземпік» – це порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Може знижуватися кислотність у шлунку, погіршуватися мікробіом кишківника та є потенційні ризики розвитку панкреатиту. Частими побічними ефектами є нудота, блювання, важкість після їжі. 

На жаль, і це ще не все. Є велика ймовірність гіпоглікемічних станів, коли глюкоза різко знижується, і це тягне за собою великий спектр проблем: від нудоти та різкої слабкості до втрати свідомості. За відчуття постійної ситості ми можемо недостатньо отримувати мікро- та макронутрієнтів, що впливає надалі на нашу імунну систему та загалом на здоровʼя. 

Як бачите, це точно не чудодійна інʼєкція, що зробить вас стрункими. Для використання препарату «Оземпік» є чіткі показання й обґрунтування. До них належить цукровий діабет другого типу як доповнення до дієтотерапії та фізичної активності або порушення толерантності до вуглеводів у пацієнтів з ожирінням.

Наразі препарат не зареєстрований в Україні й, можливо, це на краще, тому що знаючи, як полюбляють у нас купувати без рецепта різні препарати та самолікуватися, «щоб схуднути до літа», це може мати значно більше шкоди, ніж користі. Бережіть себе й памʼятайте, що найефективніше лікування надлишкової ваги й ожиріння – це модифікація способу життя, а не якийсь чудодійний препарат.