Тримати плани в хаосі іноді корисно – допомагає знайти те саме натхнення чи стимулює до ухвалення рішень. Але тільки системне планування й аналіз допоможуть вам керувати часом, розставляти пріоритети й досягати цілей.

10–15 хвилин, витрачених на планування, можуть заощадити приблизно дві години на день. Щоби цей процес не був мукою, а навпаки, приносив задоволення, перетворіть його на вечірню чи ранкову рутину за кавою, чаєм, у тиші чи під улюблену музику.

The Village Україна разом із персональним кишеньковим коучем Flexy Planner зібрали шість порад, що допоможуть отримувати задоволення від щоденного планування.

1

Зробіть час планування одним із найкращих моментів дня

Оберіть для планування найзручніше місце: робочий кабінет, диван у вітальні чи навіть вашу кухню. Комфортна локація, де нічого не відволікає, допоможе розслабитися та повністю зануритися у процес.

Увімкніть музику або ж, навпаки, влаштуйте повну тишу. Приготуйте каву, матчу чи чай, запаліть свічку чи аромапаличку. Смак улюбленого напою та приємний аромат додадуть атмосферності та настрою насолоджуватися хвилинами планування.

Коли планувати?

Усе залежить від вашого життєвого ритму та сил. Це може бути ранковий час, доки прокидається місто, або ж кінець дня, коли закінчилась робота й настав час для себе. Головне – планувати щоденно в один і той самий період доби, адже звичка виробляється з регулярністю.

2

Перед плануванням проаналізуйте свій поточний стан

Сьогодні ми наповнені та в ресурсі, а завтра не маємо сил виконати найпростіші завдання. Це нормально й це варто враховувати.

Базовий спосіб зрозуміти себе – оцінити фізичне та ментальне самопочуття. Тут може допомогти шкала RPE (Ratings of Perceived Exertion), яку використовують спортсмени, щоби визначити ступінь фізичного навантаження під час тренувань, але яка водночас добре працює й поза спортом. Вам потрібно оцінити свій стан від 1 до 10, де 1 – це «не відчуваєте напруження», а 10 – «найбільше напруження, яке коли-небудь відчували».

Запитайте себе, як фізично почуваєтеся сьогодні й останні кілька днів, які емоції відчуваєте в цей момент, чи багато стресу було впродовж дня / тижня?

Якщо у відповідь на кожне запитання ви накопичуєте максимальну або ж близьку до такої кількість балів, то варто запланувати на наступні дні спокійніший ритм роботи. Або й узагалі взяти тайм-аут і відпочити.

Зробити планування надхненним та ефективним допоможе Flexy Planner – персональний кишеньковий коуч. Він містить окремі розвороти, що допоможуть вам відрефлексувати день чи тиждень: зрозуміти, що приносило задоволення, чи навпаки – негативні емоції, і на чому варто сфокусуватися насамперед.

Дізнатися більше про Flexy Planner

3

Оберіть найзручнішу для вас техніку планування

Її варто підбирати, зважаючи на власний стиль життя та роботи. Серед найпопулярніших технік: «Метод 3-3-3», «Метод 1-3-5» та «Метод Ейзенхауера».

Метод 3-3-3

Виділіть три години на важливе завдання, що відповідає вашим цілям. Далі виконайте три коротші термінові завдання, або ті, яких постійно уникаєте. І зрештою, виконайте три рутинні обов’язки, щоби підтримувати порядок у житті.

Такий метод допоможе позбутися накопичених відкладених справ і виокремить час на домашні обов’язки.

Метод 1-3-5

Виконайте одне велике й важливе завдання, три середніх і п'ять невеликих. Бажано, щоби важливе завдання сприяло вашому зростанню.

За день неможливо виконати всі великі й важливі справи, а ця техніка допоможе розставити завдання за пріоритетами й виконати їх вчасно, але без виснаження.

Метод Ейзенхауера

Коротке резюме цього методу – «Не всі термінові справи важливі й далеко не всі важливі справи – термінові».

Розподіліть свої завдання на чотири підгрупи:

  • термінові та важливі водночас,
  • термінові, але неважливі,
  • нетермінові, але важливі,
  • нетермінові та неважливі водночас.

Далі заплануйте завдання на день чи тиждень за наступним алгоритмом:

  1. Термінові й водночас важливі справи виконайте насамперед.
  2. Термінові, але неважливі постарайтеся делегувати.
  3. Важливі, але нетермінові заплануйте в календарі на вільний час.
  4. Нетермінові й неважливі забудьте або делегуйте.

Секрет методу в тому, що перша підгрупа має завжди залишатися порожньою, тоді можна буде сказати, що ви навчилися ефективно розподіляти свій час.

Flexy Planner дає вам змогу не просто складати списки справ, а й розбивати їх за пріоритетністю: на ключову справу дня, два найважливіші завдання, а також на менш важливі додаткові завдання. Така структура допомагає не губитися у швидкому темпі, а також вдало аналізувати свої перемоги та зони, де можна покращити життя.

Дізнатися більше про Flexy Planner

4

Оточіть себе корисними інструментами

Оберіть собі помічника, адже планування в пам’яті не працює. Це можуть бути стилізовані нотатки у вашому смартфоні, табличка в Google Docs, звичайний блокнот чи Flexy Planner. Для останнього не забудьте про маркери та ручки, якими буде приємно писати, а також додавайте наліпки й наклейки.

Які переваги?

  • Організація та структурування: різні маркери чи наліпки допомагають розбити завдання на категорії. А щоби пам’ятати про дедлайни – поєднуйте записи в планері з нагадуваннями в смартфоні.
  • Підвищення мотивації: виконане й викреслене зі списку завдання може стимулювати до більш ефективної роботи та надихати на досягнення нових цілей.
  • Естетика та задоволення: візуальна складова здається дрібничкою – але це важливий внесок у насолоду від планування.

Замовити Flexy Planner

5

Спланували? Проживіть день подумки

Для цього варто уявити весь день у деталях, візуалізувати локації та відчути бажані емоції. Для чого це?

  • Побудова нових нейронних зв’язків. Проживання подій подумки здійснює такий самий ефект на мозок, як і їхнє проживання в реальному житті. Тож ви на біологічному рівні будете мати потрібний «досвід» наперед.
  • Мотивація й підвищення продуктивності. Візуалізація розпорядку дня допомагає повірити у свої сили та виявити потенційні перешкоди, що можуть виникнути, і придумати стратегії їхнього подолання.

Відчуття контролю. Допомагає зменшити стрес і тривожність від невизначеності майбутніх подій і забезпечує позитивний настрій і готовність діяти.

6

Підбийте підсумки та зробіть висновки

Наприкінці кожного дня дайте відповідь на запитання: за що ви можете похвалити себе сьогодні? Мозок хоче отримати задоволення від докладених зусиль – не відмовляйте йому:

  • ставте «пташки» поруч із виконаними завданнями,
  • відстежуйте прогрес і хваліть себе за результати.

Так ви знову і знову захочете занурюватись у приємну рутину планування.

Відзначати свій щоденний прогрес та успіхи можна разом з українським брендом Flexy Planner. Їхній кишеньковий коуч допоможе знайти комфортний і продуктивний робочий ритм, а також трансформувати справжні потреби й бажання в детально сплановані цілі.

Flexy Planner складається з пʼяти розділів з ексклюзивним авторським наповненням: «Рефлексуй», «Змінюйся», «Плануй», «Втілюй» і «Нотуй». Кожен містить інструкції та поради із самоорганізації та самотрансформації.

У Flexy Planner велику увагу приділили ергономіці. Він продуманий до дрібниць і виконаний в унікальному формфакторі з відривними закладками.

А палітра кольорів (морквяний, жовтий, чорний, бірюзовий, зелений і фіолетовий) допоможе кожному знайти планер під настрій і світовідчуття.

обрати свій Flexy Planner

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ