На полицях магазинів можна натрапити на тисячі баночок, кожна з яких обіцяє ідеальну шкіру. Вони можуть відрізнятися за пакованням, активними компонентами й ціною. Щоб не загубитися у вирі незнайомих слів, варто навчитися читати склад і розрізняти, які компоненти справді допоможуть вашій шкірі, а які лише нашкодять. На жаль, навіть найдорожча баночка може виявитися недієвою чи небезпечною.

The Village Україна розпитали про токсичну косметологію в Наталії Деркач, кандидатки медичних наук і засновниці швейцарського бренда Instytutum. Наталя розповіла, чи можна мати здорову шкіру, якщо немає коштів на дорогу косметику, і як правильно читати етикетки на складі продукції.

Наталія Деркач 

кандидатка медичних наук і засновниця швейцарського бренда Instytutum

   

Різновиди шкідливих компонентів для нашої шкіри

Є низка компонентів у складі засобів догляду за шкірою, що можуть бути шкідливими для нашої шкіри – викликати різноманітні реакції, подразнення, запалення, а за тривалого використання – навіть розлади ендокринної системи.

Ми в команді маємо поняття «стоп-3» для позначення компонентів, яких за жодних умов не має бути в косметичних продуктах:

Мінеральні олії

Це продукт нафтопереробки, що змушує шкіру виглядати, на перший погляд, м'якою і зволоженою, але це лише фікція: мінеральні олії не покращують роботу шкіри, а навпаки, порушують її природний гідроліпідний бар’єр. За тривалого застосування мінеральні олії порушують клітинне дихання й обмінні процеси на поверхні шкіри, закупорюють пори й провокують висипання. Відповідальні бренди замінюють мінеральні олії на сквалан, олію ши (або каріте), ланолін.

Парабени

Це консерванти, що продовжують термін придатності косметики й запобігають розмноженню бактерій у засобі. Використовуючи парабени, невідповідальні бренди отримують продукт, який можна довше продавати й він не втратить свого «товарного вигляду». Проте для користувача наявність парабенів не тільки не має жодної користі, а ще й наносить багато шкоди: парабени провокують шкірні проблеми, можуть викликати онкозахворювання, порушують роботу гормону сальної системи: згідно з дослідженням університету Корнелл, парабени здатні імітувати природний естроген і викликати гормональний дисбаланс. Парабени категорично протипоказані при вагітності, але я б не радила їх узагалі нікому: фактично ви за власні кошти шкодите собі.

Сульфати

Сульфати належать до класу поверхнево-активних речовин (ПАР), які додають у засоби для вмивання, щоб вони пінились, а в креми й сироватки – для створення ефекту поверхневого ліфтингу (як і мінеральні олії). Сульфати також руйнують захисний бар'єр шкіри, провокують трансепідермальну втрату вологи, подразнення й сухість. Щоб якось упоратись зі шкідливою дією сульфатів і захистити себе, шкіра починає виробляти зайвий себум і накопичує на поверхні роговий шар, що провокує тьмяність і жирний блиск. Це прискорює процес старіння, а шкіра отримує одночасно всі негативні прояви й жирної, і сухої шкіри: вона зневоднена, але себуму постійно забагато.  

Окрім «стоп-3», є ще чимало компонентів, що можуть бути шкідливі для шкіри – це фталати, формальдегід (який іноді використовують як консервант), важкі метали (свинець, ртуть тощо).

Типи шкіри, найбільш чутливі до шкідливих компонентів

Шкідливі компоненти шкодять усім типам шкіри, проте деякі дійсно більш чутливі – це насамперед суха, зневоднена та схильна до реакцій шкіра. Люди з такими типами шкіри можуть відчувати сильне подразнення, свербіж, почервоніння або навіть отримувати опіки за використання продуктів зі шкідливими інгредієнтами. Крім того, проблемна шкіра, схильна до акне, також погано реагує на деякі хімічні сполуки в косметиці. Тому власникам такої шкіри слід бути особливо обережними під час вибору косметики.

Немає грошей на дорогу косметику, але хочеться мати здорову й доглянуту шкіру. Що робити?

Насправді питання не стільки й не тільки у фінансовій спроможності. Давайте переформулюємо це трохи гостріше, щоб проблема та її рішення стали очевиднішими: як зберегти шкіру здоровою, якщо засоби, що пошкоджують шкіру, порушують природну роботу гідроліпідного бар'єра, можуть викликати проблеми з ендокринною системою та шкодять шкірі, дешеві? Тут питання не стільки у браку альтернатив, скільки у браку знань: мені здається, будь-яка людина, яка навчилася читати етикетки, розуміти склад продукту й наслідки, які несуть із собою шкідливі елементи, уже сама радо уникатиме шкідливих засобів, скільки б вони не коштували (до речі, і в дорожчих продуктах можна зустріти не найкращі інгредієнти, тому, просто купуючи крем, що коштує більше, ви все ще не застраховані від прихованих «подарунків»). 

Думаю, найкраще, що можна зробити для своєї шкіри – це, по-перше, не завдавати їй клопоту неякісною косметикою (краще купити один якісний засіб, ніж лінійку шкідливих), по-друге, розібратися, що саме вам потрібно, а чого треба уникати (навчитися читати етикетки, дивитися огляди), й нарешті обрати «свій», улюблений і перевірений бренд, і далі стежити за його спеціальними пропозиціями. Можна спробувати набори для знайомства з брендом – так ви переконаєтесь, що засоби вам підходять.

Чому косметика зі шкідливими компонентами є на полицях магазинів, якщо відомо, що вони шкодять?

Причин декілька, але головна, звичайно ж, гроші: такі інгредієнти зазвичай дешевші у виробництві, що допомагає зменшити вартість продукту та збільшити термін придатності косметики. Також вони можуть давати швидку видимість ефекту – гладенької шкіри, наприклад, чи ліфтингу. 

Звісно, відверто шкідливі компоненти зазвичай заборонені законодавчо. Але законодавство в Європі жорсткіше, ніж у США, у питаннях регуляторики та маркувань продуктів. Наприклад, у ЄС список заборонених компонентів включає понад 1400 небезпечних речовин у косметиці, тоді як США в цьому списку всього 20 найменувань. Проте якщо бренд представлений на обох ринках, зазвичай він орієнтується саме на правила ЄС, навіть випускаючи продукти в США. 

Поширені помилки людей під час вибору косметики

Люди не читають етикетки, і це помилка. Тут питання не лише у шкідливих інгредієнтах: за складом можна також виявити, чи містить засіб дійсно дієві концентрації активів, у якій кількості та формі. Бо часто люди читають на пакованні, наприклад, «із вітаміном С», а чи в дієвій він концентрації й формі – не звертають уваги. Цим часто користуються бренди масмаркету – додають до складу мізерні кількості компонентів, які в усіх «на слуху», і ви отримуєте засоби з «кислотами», «ретиноїдами», «пептидами» чи «гіалуроновою кислотою», яких насправді дуже мало, концентрація занадто низька, тому на вашу шкіру це ніяк не вплине. 

А бувають такі випадки, коли виробники застосовують застарілі форми компонентів, їх варто уникати й обирати засоби з компонентами нового покоління, адже вони ефективніші й безпечні. Давайте розглянемо на прикладі ретиноїдів. Ви, можливо, уже стикалися з «олдскульними» ретиноїдами під такими назвами –  ретинол, третиноїн, ізотретиноїн, алітретиноїн, етретинат, ацитретин, ретиніл пальмітат, ретиноїди третього покоління, які можуть провокувати небажані реакції. Вони агресивні, подразнюють і сушать шкіру, і саме їх на ринку найбільше. Допустима концентрація цих ретиноїдів – до 1%, адже вища концентрація заборонена європейською регуляторикою й може спровокувати подразнення. 

Тому під час вибору продукту з ретиноїдами варто звертати увагу на нове покоління – гранактивний ретиноїд (hydroxypinacolone retinoate), або інкапсульований ретинол. Їх можна використовувати у вищих концентраціях – до 5%. До того ж вони у десять разів стабільніші за попередні покоління ретиноїдів, що теж допомагає уникати небажаних побічних ефектів. Також варто памʼятати про природні аналоги ретиноїдів – синьо-зелені водорості та бакучіол. 

Друга помилка, якої я раджу уникати – це необдумано збирати «вінегрет» із дієвих продуктів різних виробників. Це, звісно ж, можна робити, якщо у вас є досвід і час на тести з власною шкірою, проте якщо ви маєте можливість обрати лінійку продуктів одного виробника, якому довіряєте – це знижує ймовірність побічних реакцій, бо такі продукти вже протестовані на взаємодію між собою.

Я б виділила найважливіші три правила, про які завжди потрібно згадувати під час вибору рутини, адже вони допоможуть зберегти здорову й сяйливу шкіру. По-перше, обирайте догляд, що вирішує проблеми шкіри, а не маскує її недоліки. По-друге, для тривалого й потужного результату потрібен комплексний підхід, а саме повноцінна рутина. І третє правило – важливо обирати продукти з компонентами-синергіками, а не антагоністами, що успішно поєднуються й підсилюють дію одне одного.

Яких назв уникати у складі косметики

Під час читання етикетки варто пам'ятати, що компоненти на ній перераховані за таким принципом: усі компоненти, яких у складі понад 1%, перераховують від найбільшого до найменшого, а ті, яких 1% і менше – у довільному порядку. Першим зазвичай іде розчинник, найчастіше це вода. Але далі, якщо косметичний засіб дійсно працює на результат, мають слідувати активні інгредієнти. Тож звертаємо увагу на активні компоненти на початку переліку: похідні вітаміну С, AHA- та BHA-кислоти, ретиноїди (найефективніша форма нового покоління – гідроксипінаколон), ніацинамід, рослинні стовбурові клітини, мультимолекулярна гіалуронова кислота тощо. 

Важливо також враховувати, що високі концентрації активних речовин бренди часто виносять на етикетку у відсотках. Тобто якщо просто вказано «вітамін С» без уточнень, його кількість може бути незначною. Натомість напис «вітамін С THD 15%» свідчить про робочу концентрацію. 

Далі про «стоп-слова» на етикетках, що позначають шкідливі елементи.

Мінеральні олії на етикетці можуть бути позначені як: Mineral oil, Liquid paraffin (рідкий парафін), Paraffin oil і Paraffinum liquidum (парафінова олія), Petrolatum liquid і Petroleum oil (рідкий вазелін), White mineral oil (біла мінеральна олія).

Парабени позначають як: Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Isopropylparaben. Але, крім цього, є ще близько 40 «прихованих» найменувань парабенів (наприклад, бензойна кислота). І оскільки жодна людина не здатна запам'ятати їх усі, краще візьміть за правило вибирати косметику з позначкою «не містить парабенів».

Сульфати можуть бути позначені як: SLS (Sodium Lauryl Sulfate) і SLES (Sodium Laureth Sulfate). Іноді бренди трохи хитрять і змінюють формулювання, прибираючи слово sulfate, наприклад, Lauryl-7 або Laureth-23. Але за складом це той самий SLS.

Що робити, якщо косметика вже нашкодила шкірі обличчя, тіла?

Одразу припинити використання продукту й інших «активних» засобів, як-от засоби з кислотами та ретинолом. Дати шкірі відновитися, на цей період зменшивши використання косметики до атравматичних засобів для вмивання й ефективного відновлювального та зволожувального крему. 

Можна спробувати відновлювальний зволожувальний крем із керамідами, пре- та пробіотиками (Superbiotic plant-based ceramide cream). До складу такого крему входять потужні адаптогени – гриб альбатреллус, троянда дамаська та плоди черімої. Вони ефективно заспокоюють і знижують чутливість шкіри до подразнень, усувають почервоніння й сухість, пришвидшують загоєння та відновлення шкіри, ефективно борються з негативним впливом вільних радикалів. 

Після відновлення шкіри можна поступово повертати «активи», спостерігаючи за реакцією шкіри. Для того, щоб добре розуміти, який саме засіб спричинив реакцію, я раджу вводити нові продукти по одному, поступово збільшуючи частоту. Одне з базових правил безпеки – не наносити зі старту за один раз продукти з кислотами та ретиноїдами, а спершу «розподілити» їх на різні частини дня чи навіть різні дні. І, звісно ж, пам’ятати про обов’язковий захист від сонця. 

Поради щодо підбору домашнього догляду 

Насамперед варто визначити, які саме завдання ви ставите перед косметичними засобами, які у вас є проблеми й відповідно до цього підібрати доцільний догляд. Є AI-діагностика, що за допомогою штучного інтелекту визначає потреби й проблеми шкіри та підбирає персоналізований догляд. Це допомагає обрати саме ті продукти, яких шкіра потребує зараз. Також за можливості варто консультуватися з лікарями-дерматологами та косметологами.

Я рекомендую працювати над проблемами комплексно: для цього добре підходить протокольний догляд. Протокольний догляд – системне та науково обґрунтоване рішення, догляд згідно з протоколом, розробленим спеціалістами для трансформації шкіри вдома. Перший протокол – омолоджує та висвітлює пігментацію, другий – вирівнює текстуру шкіри та зменшує запалення і їхні наслідки, третій – підтримує молодість і випереджає ранні ознаки старіння, четвертий – зволожує та відновлює суху й чутливу шкіру.

Протокольний догляд враховує різні потреби шкіри й допомагає досягти помітних результатів удома. Резюмуючи, для обережного догляду за шкірою в домашніх умовах варто

  • уважно читати етикетки
  • не використовувати продукти зі шкідливими компонентами
  • надавати перевагу одній косметичній лінійці
  • радитися зі спеціалістом або проходити AI-діагностику шкіри
  • щодня користуватися засобами із сонцезахисним фільтром.