Закон, який президент підписав наприкінці листопада 2023 року, зобов’язав кріобанки утилізувати заморожений біоматеріал військових у разі їхньої смерті чи визнання людини померлою.

«У разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх зберігання припиняється з подальшою утилізацією», – ідеться в третьому пункті другого розділу закону.

Це означає, що вдови не зможуть скористатися репродуктивними клітинами загиблих, щоб мати спільних дітей.

Закон має набути чинності 23 березня 2024 року.

UPD. Голова комітету Верховної Ради з питань здоровʼя нації Михайло Радуцький зазначив, що вважає відповідний законопроєкт «несправедливим стосовно наших героїв і памʼяті про них». Радуцький також додав, що проблему зберігання біологічного матеріалу вирішать до березня, а Верховна Рада проголосує за необхідні зміни, зокрема до Цивільного кодексу й інших законів.

UPD. Кріобанки не будуть утилізувати заморожений біоматеріал загиблих військових, повідомляють у МОЗ. Там спростували пункт закону, де йшлося про те, що в разі загибелі або визнання військового померлим, зберігання його репродуктивних клітин припиняють й утилізують їх. У МОЗ кажуть, що цей пункт закону – законодавча колізія, яку планують усунути «в найкоротші терміни».

   

Українські військові зможуть безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини в кріобанках. Відповідний законопроєкт підтримала Верховна Рада наприкінці листопада. Законопроєкт регулює використання репродуктивних клітин лише в тому разі, якщо військовий чи військова отримали поранення. Якщо вони загинуть, то порядок використання клітин регулюватиме Кабмін, враховуючи вимоги закону про захист персональної інформації.

Також МОЗ уперше впроваджує фінансування репродуктивних технологій. Очікувана кількість новонароджених громадян України після проведення штучного запліднення – близько десяти тисяч щороку.

Редакція The Village Україна розпитала лікарку про соціальну й медичну кріоконсервацію репродуктивних клітин й ембріонів, перебіг процедури для жінок і чоловіків, фобію гормональної стимуляції, а також поговорила з двома цивільними жінками, які вирішили заморозити свої репродуктивні клітини й ембріони.