
«Ми не будуємо супермаркет і не створюємо МАФи всередині». Що відкриють на Бессарабському ринку
Бессарабський ринок – один із найстаріших критих ринків України, зведений на початку ХХ століття за проєктом архітектора Генрика Гая. Його будівля є пам'яткою архітектури та містобудування національного значення.
Улітку 2024 року на Бессарабському ринку почалися ремонтні роботи. У КМДА зазначили, що в частині приміщення прибирають надбудови пострадянського періоду, а роботи не передбачають жодного втручання в історичні деталі конструкцій.
На запит Віледжа в листопаді 2025 року в КП «Бессарабський ринок» повідомили, що з травня 2025-го на ринку оновлюють холодильне обладнання, щоб зменшити енергоспоживання, а також планують відреставрувати плити між підвалом і торговою залою, щоб зміцнити будівлю. У відповіді також пояснили, що формат «фудмаркету» (який раніше називали фуд-кортом) працює у торговій залі Бессарабського ринку ще з 2015 року. При цьому запевнили: головне призначення Критого ринку (як ринку) залишиться таким, як було.
Зараз на Бессарабському ринку завершують підготовку до запуску гастрономічного проєкту «Бессарабка. Ринок їжі». Як розповіли Віледжу у команді, «його створили ініціативні підприємці, які вирішили повернути ринку статус живого міського гастрономічного центру та поєднати класичну торгівлю з сучасним фуд-холом без зміни історичного призначення будівлі».
Чи планують реконструкцію та втручання в історичну будівлю?
Бессарабський ринок – пам’ятка архітектури національного значення, тож будь-які конструктивні зміни заборонені. Як розповідає керуюча проєктом Наталія Джулай, всі роботи виконуються виключно в межах наданих у користування торговельних місць, і стосуються лише облагородження внутрішнього простору та створення комфортних умов для відвідувачів. Наталію Джулай запросили на етапі, коли процес був запущений і підприємці визначилися з концепцією.
«Ми не чіпали й не плануємо чіпати жоден автентичний елемент. Усі стіни, колони, плитка, ковані конструкції – все збережено. Йдеться про естетичне оновлення, модернізацію обладнання, інклюзивність і впорядкування зон, де безпосередньо працюють підприємці. Це не впливає на конструкцію будівлі й не стосується жодних захищених елементів інтер’єру чи екстер’єру», – каже керуюча.


У місцях, де потрібно було вирівняти площини, гіпсокартон ставили поверх автентичної плитки – без демонтажу, а кондиціонери кріпили спеціальними стяжками, щоб не свердлити історичну будівлю. Окремо команда планує зробити фотозону з оригінальною бессарабською плиткою, додає Джулай.
За словами керуючої, роботи стосувалися лише естетичного та технічного оновлення створених корнерів: освітлення, оздоблення, інклюзивність, модернізація обладнання. Функція ринку, за словами керуючої, лишається незмінною. Команда навіть розглядає подання на рекорд України як найстарішого критого ринку, що працює без зміни призначення.
Хто робить «Бессарабку. Ринок їжі»
На старті над ідеєю працювали лише двоє-троє підприємців, але згодом ініціатива перетворилася на групу з 16 інвесторів – 15 ФОП і ТОВ «Бевереджис». Вони об’єдналися, уклали договори з КП «Бессарабський ринок» і профінансували оновлення своїх торгових місць власним коштом.

«Довгий час Бессарабський ринок залишався у занедбаному стані, що фактично унеможливлювало як нормальну роботу для працівників, так і перебування покупців всередині. Окрім цього, повномасштабна війна суттєво зменшила відвідуваність ринку, і він почав втрачати свою функцію як жвавий торговельний простір», – розповідає Джулай.
Адміністрація ринку надала підприємцям торгові місця у тимчасове користування з правом оновлення й оздоблення цих місць, а також передачі їх в користування третім особам. Старі торговці залишаються на Бессарабці – працюватимуть на оновлених місцях поруч із новими гастрономічними форматами.
Що буде на Бессарабському ринку
На Бессарабському ринку планують відкрити 17 фудкорнерів та окремий бар. Рестораторів і заклади залучають через керуючу. Концепція передбачає, що їхні меню та формати не можуть дублюватися.
«На Бессарабці завжди готували: шаурма, борщі в пластикових тарілках, хот-доги біля прилавків. Ми просто наводимо лад у тому, що існувало десятиліттями. Назва «фудкорт» сучасніша, але суть та сама», — пояснює Джулай.


Загалом облаштували близько 400 посадкових місць у різних форматах. Посадкова зона спроєктована так, щоб вписатися в геометрію історичного залу та не заважати торговим рядам. Усі елементи – столи, стільці, дивани, зелені острівці та пересувні конструкції – розставлені рівномірно по периметру простору, без блокування проходів і без втручання в робочі місця продавців. Крім того, з’явилася невелика сцена для подій.
«Ми не будуємо супермаркет і не створюємо МАФи всередині. Бессарабка залишиться ринком. Просто тепер це ринок, де можна і купити продукти й комфортно поїсти», — говорить Джулай.
Наразі триває фінальний етап підготовки: монтаж обладнання, тестування технічних процесів, клінінг. Також готують генератори для стабільної роботи у разі відключень. Відкриття ринку планують найближчим часом.
обкладинка та фото: надані Віледжу командою «Бессарабка. Ринок їжі»